Optimismul referitor la relansarea economiei romanesti este prematur
Data publicarii: 14-09-2009 | EconomieEconomia romaneasca se va contracta atat in 2009 cat si in 2010, pe masura ce rata somajului si creditele neperformante vor creste, iar guvernul isi va reduce cheltuielile, a apreciat Neil Shearing, analist din cadrul Capital Economics, pentru Bloomberg.
Chiar daca Banca Nationala sustine ca economia romaneasca a iesit din recesiune, 'este prematur si putin ingrijorator sa vorbim despre revenire', a apreciat economistul pentru piete emergente al Capital Economics, Neil Shearing. 'In mod clar perspectiva s-a imbunatatit dar exista in continuare mult prea multe riscuri in scadere. Anul urmator ne asteptam la o contractie economica de o jumatate de procent', a avertizat Neil Shearing.
Guvernul de la Bucuresti sustine ca economia a inceput sa-si revina dupa ce productia industriala si vanzarile cu amanuntul s-au imbunatatit iar contractia trimestriala a Produsului Intern Brut a incetinit. Guvernul roman preconizeaza ca iesirea din recesiune va avea loc in trimestrul patru iar anul urmator se va inregistra o crestere de un procent.
La randul sau, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca economia isi va reveni in trimestrul trei sau trimestrul patru, iar evolutia economica nu poate fi decat una pozitiva. 'Cred ca o revenire va avea loc in trimestrul trei sau trimestrul patru si economia nu va merge decat in sus. Se vede deja o revenire la productia industriala, inca din aprilie, o evolutie relevanta mai ales ca reprezinta o treime din PIB', a spus guvernatorul Bancii Centrale.
In schimb, Neil Shearing sustine ca 'creditele neperformante vor continua sa creasca iar piata muncii va continua sa se deterioreze, ceea ce va expune si mai mult sectorul bancar. Pe ansamblu, sunt prea mult incertitudini. Si, nu in cele din urma, vom vedea cum politica fiscala se inaspreste pe parcursul anului urmator'.
Guvernul roman a fost de acord sa reduca cheltuielile si sa majoreze unele taxe in acest an si anul urmator, in cadrul unui acord de finantare in valoare de 20 de miliarde de euro convenit cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana. Pe fondul scaderii veniturilor la buget, guvernul trebuie sa taie un miliard de euro din cheltuielile programate pentru acest an pentru a putea atinge tinta de deficit bugetar de 7,3 procente din PIB. Cheltuieile vor trebui reduse si anul urmator pentru a ajunge la un deficit mai mic de sase procente.
'Este prea devreme sa vorbim despre o revenire avand in vedere ca exista atat de multe incertitudini. Perspectiva este mult mai buna decat era la inceputul anului insa prognozele noastre se bazeaza pe cele mai recente date', sustine Neil Shearing.
AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman