Bancile romanesti, in avangarda rezistentei
Data publicarii: 14-09-2009 | Finante-BanciAu simtit primele efectele crizei, au inghetat creditele, au urcat dobanzile. Un an mai tarziu, lucrurile isi revin incet-incet la normal. Cateva luni de criza in tarile Uniunii Europene au fost suficiente ca Romania sa treaca de la o crestere economica puternica la recesiune.
In vara anului trecut, economia noastra inca "duduia", salariile cresteau, iar partidele politice se pregateau de campania electorala din toamna pentru alegerile parlamentare. Din acest motiv, a trebuit sa treaca niste luni pretioase dupa caderea Lehman Brothers in SUA ca guvernul sa admita ca tara noastra este condamnata sa infrunte criza in rand cu celelalte state membre.
Criza a patruns prin banci Bursa de Valori Bucuresti a resimtit instantaneu caderile din SUA. In ciuda declaratiilor optimiste ale autoritatilor, romanii au inceput sa se intrebe cum vor resimti criza.
Raspunsul a venit rapid, odata cu schimbarea comportamentului bancilor. Daca, pana in toamna anului trecut, ziarele si panourile publicitare erau impanzite cu reclame care propuneau credite care de care mai avantajoase, septembrie a reprezentat o luna de cotitura.
Institutiile financiare au limitat creditarea, iar dobanzile au explodat de la 8%-9% pe an la 14%-15% in numai cateva luni, facand si mai grea viata romanilor indatorati la banci. Institutiile de creditare isi motivau deciziile de majorare a dobanzilor si de introducere a unor noi comisioane prin "situatia financiara internationala si evolutia pietelor bancare".
Amenzi pentru nesimtire
Revolta romanilor nemultumiti a ajuns in presa, iar sute de reclamatii au curs catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, care a verificat contractele dintre banci si clientii lor.
La sfarsitul lunii octombrie 2008, Bancpost a primit o amenda de 60.000 de lei pentru ca a introdus ilegal un comision lunar, care a umflat ratele.
Regulamentele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) interzic introducerea pe parcursul derularii unui credit a vreunui comision care nu este prevazut la semnarea contractului.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman