Bancile romanesti, in avangarda rezistentei
Data publicarii: 14-09-2009 | Finante-BanciAu simtit primele efectele crizei, au inghetat creditele, au urcat dobanzile. Un an mai tarziu, lucrurile isi revin incet-incet la normal. Cateva luni de criza in tarile Uniunii Europene au fost suficiente ca Romania sa treaca de la o crestere economica puternica la recesiune.
In vara anului trecut, economia noastra inca "duduia", salariile cresteau, iar partidele politice se pregateau de campania electorala din toamna pentru alegerile parlamentare. Din acest motiv, a trebuit sa treaca niste luni pretioase dupa caderea Lehman Brothers in SUA ca guvernul sa admita ca tara noastra este condamnata sa infrunte criza in rand cu celelalte state membre.
Criza a patruns prin banci Bursa de Valori Bucuresti a resimtit instantaneu caderile din SUA. In ciuda declaratiilor optimiste ale autoritatilor, romanii au inceput sa se intrebe cum vor resimti criza.
Raspunsul a venit rapid, odata cu schimbarea comportamentului bancilor. Daca, pana in toamna anului trecut, ziarele si panourile publicitare erau impanzite cu reclame care propuneau credite care de care mai avantajoase, septembrie a reprezentat o luna de cotitura.
Institutiile financiare au limitat creditarea, iar dobanzile au explodat de la 8%-9% pe an la 14%-15% in numai cateva luni, facand si mai grea viata romanilor indatorati la banci. Institutiile de creditare isi motivau deciziile de majorare a dobanzilor si de introducere a unor noi comisioane prin "situatia financiara internationala si evolutia pietelor bancare".
Amenzi pentru nesimtire
Revolta romanilor nemultumiti a ajuns in presa, iar sute de reclamatii au curs catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, care a verificat contractele dintre banci si clientii lor.
La sfarsitul lunii octombrie 2008, Bancpost a primit o amenda de 60.000 de lei pentru ca a introdus ilegal un comision lunar, care a umflat ratele.
Regulamentele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) interzic introducerea pe parcursul derularii unui credit a vreunui comision care nu este prevazut la semnarea contractului.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii