Seful Deloitte: Mecanismul de transmisie a banilor in economie este blocat
Data publicarii: 14-09-2009 | EconomieChiar daca BNR va continua sa coboare dobanda-cheie si rezervele minime obligatorii ale bancilor, efectele nu se vor reflecta in economia reala, deoarece mecanismul de transmisie a lichiditatilor in piata nu mai functioneaza, este de parere George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania. Acest lucru nu se intampla doar in Romania, ci este un fenomen global: desi Banca Centrala Europeana a redus dobanda de referinta la minimum, marjele aplicate de banci sunt in continuare foarte mari.
"Degeaba ieftinesti tu banii, ca banca centrala, daca nu ai un mecanism de transmitere. Tu le dai lichiditate bancilor, dar riscul de rambursare a acelor bani ramane la banca. Daca urmarim o evolutie intre EURIBOR sau ROBOR si dobanzile medii active, se vede acest spread urias care inseamna lipsa de incredere in sistemul bancar, lipsa de incredere in economie. Poti sa dai oricat de multa lichiditate, banca sta pe ea si nu da credite", explica seful Deloitte. Potrivit acestuia, marjele aplicate de banci vor creste pe masura ce se vor inregistra noi pierderi in sistem. Fostul bancher crede ca modelul prin care se injecteaza lichiditate in open market trebuie regandit.
Majoritatea numirilor de CEO in sistemul bancar romanesc au fost, in ultimii ani, din randul celor cu experienta in retail, capabili sa dezvolte retele. Acum, insa, este nevoie de un alt profil de bancher, spune seful Deloitte Romania.
"O sa vedem modificari in top managementul bancilor. Orientarea nu mai este catre vanzari, ci pe risc si restructurare, iti trebuie altfel de oameni. Cei numiti pana acum erau campioni, cai de curse care alergau si vindeau. Nu mai poti sa-i hranesti cu aur si cu perle, pentru ca nu mai ai de unde. Si nici nu mai au ce sa faca daca banca a luat decizia sa incetineasca ritmul", explica Mucibabici. Presedintele Deloitte spune ca a vazut, in cei 20 de ani de experienta in domeniul bancar, o serie de urcusuri si coborasuri de la corporate catre retail si invers.
Mucibabici a fost in trecut presedinte si CEO al Bancii Comerciale Tiriac, director general in BNR, membru al Consiliului Director al FMI, precum si membru in Consiliul de Administraþie al Biroului Roman de Credite. Daca in anii '90 toata lumea bancara vorbea despre profitabilitatea pe zona corporate, spune Mucibabici, dupa criza companiilor din anii 2001-2002, sistemul bancar s-a aflat intr-un boom de retail fara precedent.
"Acum s-a inchis si ciclul acesta. Ne intoarcem la «bread and butter», la business corporate. Acum observam o atentie mai mare catre clienti, care fusesera trecuti cu vederea, din cauza freneziei si profitabilitatii uriase in retail", arata seful Deloitte. Acesta se asteapta sa vada si in Romania reduceri de personal, restrangeri de activitate, inchideri de sucursale si agentii. Bancile vor fi afectate in continuare in profitabilitate, deoarece creditele neperformante la nivel de companii sau persoane fizice se transforma in provizioane, respectiv in pierderi care intra pe costuri.
"In aceasta perioada, bancile sunt mai prudente, raporteaza anumite rezultate fara sa spuna profitul net sau cel operational. Incearca sa acopere din punct de vedere PR realitatea. Dar, daca citesti cu adevarat un bilant, si toate sunt auditate in IFRS, vezi ce se intampla de fapt. Realitatea este ca sunt si vor fi in continuare afectate", spune presedintele Deloitte Romania. Potrivit acestuia, bancile vor continua sa caute solutii de restructurare si rescadentare a creditelor si nu vor recurge, decat in extremis, la executari silite, deoarece gajurile imobiliare sau mobiliare sunt la valoare mica in piata si, in plus, principalul interes al institutiilor bancare este capacitatea clientului de a genera business.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice