Angajatii varstnici, o resursa neexploatata de companii
Data publicarii: 14-09-2009 | HR/CariereUn nou studiu a dovedit ca salariatii trecuti de 50 de ani aduc beneficii evidente companiilor, iar angajatorii care nu iau in calcul diversificarea fortei de munca prin atragerea lor in firma, isi auto-limiteaza resursele.
Cercetarea, realizata prin chestionarea a peste 15.000 de angajati, a fost condusa de Talent Q, companie britanica specializata in consultanta HR. Conform analistilor, angajatii maturi sunt mult mai flexibili si mai receptivi la cerintele managerilor decat salariatii tineri.
In plus, angajatii varstnici sunt in general mai receptivi in preluarea de noi sarcini si roluri decat colegii lor cu o medie de varsta inferioara. Alte avantaje demne de luat in consideratie de patroni sunt date de usurinta cu care un angajat trecut de 50 de ani poate prelua in mod voluntar un rol de conducere, fara sa aiba nevoie de mult sprijin din partea managerilor.
Salariatii din aceasta categorie de varsta s-au dovedit, totodata, posesorii unui grad mai mare de incredere sociala si a unei abilitati superioare de a construi relatii pozitive cu restul colegilor, cu furnizorii sau clientii.
Potrivit cercetarii, angajatii varstnici sunt sensibil mai putin orientati spre obtinerea de promovari sau alte avantaje specifice ierarhiei interne a companiei, fapt explicabil fie prin realizarea anterioara a acestor ambitii, fie prin constientizarea limitelor sau prin consolarea cu actualul statut.
"Studiul nostru contrazice stereotipurile comune despre angajatii in varsta, conform carora sunt greu adaptabili sau incapabili sa accepte schimbarile. In schimb, demonstreaza ca sunt o resursa valoroasa, folosita intr-o foarte mica masura de organizatii", spune Steve O'Dell, director executiv al Talent Q.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman