Guvernul accepta modificarea Legii unitare pana in 30 iunie 2010

Data publicarii: 13-09-2009 | Actualitate

Executivul a acceptat sa introduca in Legea unitara a salarizarii in sistemul bugetar o prevedere care sa permita efectuarea de corectii la actul normativ pana in 30 iunie 2010, de catre o comisie interministeriala constituita in acest scop, au spus sindicalistii, la finalul negocierilor de sambata.

"Potrivit articolului 42, era prevazuta formarea unei comisii din care faceau parte doar specialisti ai ministerelor reprezentative pentru sectorul bugetar. Am obtinut, in urma negocierilor, reprezentarea in comisia interministeriala, a fiecarei asociatii sindicale", a declarat presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu.

Alti sindicalisti au confirmat, de asemenea, informatia.

Guvernul mentine calendarul anuntat si isi va asuma marti raspunderea pe actul normativ, au precizat sindicalistii.

Joi, presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, decara ca sindicalistii au propus mandatarea Guvernului, pentru o perioada de 6 sau 12 luni, ca sa poata face corectii la anexele din Legea unitara a salarizarii impreuna cu partenerii sociali, precizand ca astfel ar putea fi evitate conflictele sociale.

"Am atras atentia ca, din punctul de vedere al Cartel Alfa, pentru a evita conflictele sociale, trebuie neaparat introdus un aticol nou in textul legii, care sa prevada ca Guvernul este mandatat, intr-o perioada de 6 sau 12 luni, ca impreuna cu partenerii sa poata sa faca corectii la anexele care exista actualmente in lege", afirma Hossu.

La intrarea la discutii, care au inceput la ora 16:00, sindicalistii au sustinut ca sunt hotarati sa demareze protestele anuntate, indiferent de mersul negocierilor de cu guvernul, iar singura situatie in care s-ar razgandi ar fi in cazul in care executivul renunta la asumarea raspunderii in 15 septembrie si este dispus la "negocieri serioase".

Executivul a decis, saptamana trecuta, ca isi va angaja raspunderea pe Legea educatiei nationale, Legea privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si pe Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor cu Comisia Europeana si FMI.

Reprezentantii sindicatelor din educatie, administratie publica, sanatate si politistii au anuntat, joi, ca aproape 800.000 de bugetari vor declansa o greva generala de o zi in data de 5 octombrie si vor organiza un pichet in jurul Parlamentului pe 15 septembrie, fiind nemultumiti de ultima forma a Legii unitare de salarizare pe care Guvernul a anuntat ca isi va asuma raspunderea in Parlament.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: