Bancile si leasingul le inchid portile mincinosilor

Data publicarii: 11-09-2009 | Finante-Banci

Numarul persoanelor acceptate pentru achizitiile in leasing va scadea anul viitor, dupa aplicarea noilor norme ale BNR. Aceeasi evolutie ar putea-o avea si creditarea.

Inselarea societatilor de leasing si a bancilor prin nedeclararea integrala a datoriilor la semnarea unui contract de leasing sau de credit va deveni imposibila dupa 1 ianuarie 2010, moment de la care aceste informatii vor deveni accesibile prin consultarea bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare, au apreciat joi mai multi sefi ai unor companii de leasing sau bancheri.

Potrivit acestora, in prezent exista situatii in care un client se prezinta la societatea de leasing fara a mentiona in declaratiile sale faptul ca are datorii mari la alte banci sau ca este semnatarul altor contracte de leasing. Situatia nu se va mai repeta dupa 1 ianuarie.

Potrivit unui regulament al BNR, Institutiile Financiare Nebancare (IFN), printre care se numara si firmele de leasing, vor avea obligatia raportarii oricaror incidente la CRB si vor putea consulta bazele de date ale centralei.

"Noi facem demersuri de ceva vreme pentru a ne putea inscrie la CRB. Intrarea in acest sistem ne ofera informatii despre clientii care sunt datori in sistemul bancar, date care nu ne-au fost la indemana pana acum", ne-a declarat directorul general al BCR Leasing, Claudiu Stanescu.

"Este o masura buna; confortul nostru va creste, vom avea acces la evaluarea clientului si la comportamentul sau fata de alte societati de leasing", spune Florentina Mircea, director TBI Leasing. Firmele nu vor mai fi obligate sa plateasca accesul la CRB. Raportarile vor privi datoriile mai mari de 30 de zile si doar pe cele a caror valoare este de peste 20.000 de lei. Pentru a beneficia de serviciile CRB, societatea in cauza trebuie sa aiba un nivel al capitalurilor proprii si al surselor imprumutate de minimum 50 de milioane de lei si un nivel al creditelor sau al angajamentelor acordate de minimum 25 de milioane de lei. Informatii privitoare la datornicii si indatoratii la firme de leasing care solicita credite bancare vor avea si bancherii. "Este important ca bancile sa aiba o imagine clara asupra expunerii. Va fi mai bine", comenteaza Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

CRB contine mai multe baze de date, dintre care cele mai importante sunt cele despre creditele restante si despre creditele obtinute de catre persoanele fizice si juridice.

Spre deosebire de Biroul de Credit, unde sunt raportate toate creditele populatiei, la CRB sunt inregistrate doar imprumuturile mai mari de 20.000 de lei. Prin urmare, clientii companiilor de leasing vor trebui sa acorde pe viitor aceeasi importanta pentru plata ratelor la leasing ca si pentru orice alt credit.

"Multe companii alegeau sa plateasca cu prioritate bancile deoarece riscau sa intre in CRB. In schimb, intarziau platile catre firmele de leasing pentru ca nu riscau prea mult", afirma Jean-Claude Boloux, presedintele Asociatiei Societatilor Financiare.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: