Unul din 10 romani traieste in localitati fara servicii de salubritate
Data publicarii: 11-09-2009 | MediuCel putin 2 milioane de romani traiesc in localitati fara servicii de salubritate, in timp ce aproape 7 milioane ar putea colecta selectiv deseurile pe care le genereaza, potrivit unui studiu realizat de Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD).
Totusi, desi potrivit autoritatilor sunt circa 80 de localitati mari in care exista infrastructura necesara colectarii selective, numai 10% dintre deseurile de sticla, plastic si hartie generate de populatie sunt intr-adevar colectate selectiv, in vederea reciclarii.
Potrivit unui alt studiu al CEDD, orasenii arunca mai ales mucuri de tigara, guma de mestecat si hartii in locuri neamenajate, in vreme ce in zonele limitrofe 70% din deseuri sunt resturi din constructii. In mediul rural, serviciul de salubritate este cvasi-inexistent, potrivit aceluiasi studiu, aproape tot gunoiul ajungand pe camp sau in ape.
Reprezentantii CEDD considera ca pentru a mari cantitatea de deseuri colectate selectiv este nevoie pe de o parte de investitii in infrastructura de salubritate si de criterii de performanta clare stabilite pentru serviciile de salubritate, iar pe de alta parte de obligarea tuturor cetatenilor si firmelor sa plateasca o taxa de habitat, in vederea asigurarii unor venituri sigure si constante la bugetul local prin care sa fie implementata sau imbunatatita infrastructura respectiva.
"Pretul platit in prezent de cei care au contracte pentru servicii de salubritate este mult mai mic decat costurile reale pentru operatorii de salubritate", a subliniat Ionut Georgescu, presedintele CEDD.
De asemenea, CEDD considera ca ar fi important sa fie impusa o reglementare prin care colectarea selectiva sa devina obligatorie in toate localitatile Romaniei.
"In 2009, Romania trebuie sa valorifice, majoritar prin reciclare, 45% din totalul ambalajelor puse pe piata. Din 2013 vom vorbi de 60%", a spus presedintele Eco-Rom Ambalaje, Mugurel Radulescu.
In plus, tinta minima pentru sticla este de 15% din deseurile de acest fel generate in acest an.
Presedinta Comisiei pentru Administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, a mai declarat ca are in pregatire un proiect prin care toate institutiile publice sa fie obligate sa realizeze colectare selectiva. Ea a a explicat ca la Camera Deputatilor a fost pus in practica un asemenea sistem, iar organizatiile care au oferit infrastructura sunt si cele care asigura valorificarea deseurilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice