Concurenta investigheaza piata retailerilor alimentari, printre care Metro si Rewe
Data publicarii: 11-09-2009 | ActualitateConsiliul Concurentei (CC) a demarat 4 investigatii privind potentiala incalcare a Legii Concurentei si a Tratatului CE de catre comercianti cash & carry, comercianti cu amanuntul si furnizori de produse alimentare, printre care se numara grupurile Metro si Rewe, a anuntat institutia.
Astfel, potrivit CC, investigatiile privesc posibile intelegeri anticoncurentiale intre comercianti si furnizorii acestora, referitoare la stabilirea preturilor de vanzare sau de revanzare, cu potentiale efecte asupra bunastarii consumatorilor finali.
"Concurenta prin pret este cel mai important element de manifestare a unei economii de piata libere. Orice forma de restrangere sau impiedicare a concurentei prin pret reprezinta o abatere de la principiul libertatii de manifestare a agentilor economici pe piata si produce o grava afectare a intereselor consumatorilor finali. In situatia in care aceste practici vor fi confirmate, Consiliul Concurentei va sanctiona corespunzator companiile vinovate, iar respectivele comportamente vor fi interzise pe piata", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Prima investigatie a Concurentei vizeaza societatile membre ale grupului Metro (Metro Cash & Carry Romania SRL, real, -Hypermarket Romania SRL, MGB Metro Buying Group SRL) si furnizorii acestora. In ceea ce priveste cea de-a doua investigatie, aceasta are in vedere societatile grupului Rewe (Selgros Cash & Carry SRL si Billa Romania SRL), in timp ce a treia si a patra privesc societatile Mega Image, CDE Interex si furnizorii acestora.
Potrivit Consiliului Concurentei, activitatea desfasurata de catre aceste societati reprezinta aproximativ 40% din valoarea totala a comertului modern alimentar romanesc.
Consiliul Concurentei poate sanctiona companiile care incalca legislatia in domeniul concuretei cu amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri a acestora. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.
De asemenea, autoritatea romana de concurenta precizeaza ca a modernizat Instructiunile referitoare la politica de clementa, iar acestea au intrat in vigoare odata cu publicarea lor in Monitorul Oficial, in data de 7 septembrie 2009. Noile Instructiuni se vor aplica atat intelegerilor orizontale, cat si restrictionarilor verticale foarte grave.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii