Produsele biologice castiga tot mai multi adepti in Europa de Est
Data publicarii: 10-09-2009 | MediuProdusele obtinute fara pesticide si conservanti castiga tot mai multi adepti in Europa de Est, fapt concretizat in cresterea numarului de cafenele si restaurante bio din Romania si Bulgaria, al pietelor bio din Ungaria sau al raioanelor cu produse bio dn supermarketurile poloneze, relateaza AFP.
"Tendinta generala arata o crestere a vanzarilor de produse biologice in tarile din fostul bloc sovietic. Numeroase magazine si retele de supermarketuri specializate au inceput sa se orienteze catre aceasta directie", a declarat, pentru AFP, directorul de cercetare al biroului britanc de studii Organic Monitor, Amarjit Sahota.
Expertii chestionati de AFP au pus aceasta tendinta pe seama cresterii nivelului de trai pentru anumite categorii de populatie si a unui interes mai mare pentru o viata mai sanatoasa.
"In Romania, dupa revolutie a existat o fascinatie pentru McDonalds si Coca-Cola, ca urmare a lipsurilor indurate in perioada comunista, insa in prezent oamenii incep sa se indrepte incet spre produsele bio", a declarat presedintele asociatiei Bio Romania, Marian Cioceanu.
Totusi, produsele biologice nu reprezinta in prezent decat 1% din alimentele comercializate in Romania si Bulgaria, potrivit ministerelor de resort ale celor doua tari, iar consumul de astfel de produse este concentrat in cele doua capitale. Cresterea are insa un ritm sustinut, chiar si in perioada crizei, desi preturile pentru astfel de produse sunt de peste doua ori mai mari decat cele pentru produsele obisnuite.
De altfel, producatori bio importanti din Romania afirma ca "viitorul este biologic" si, in pofida efectelor crizei economice mondiale si a lipsei de subventii europene, multe persoane au hotarat sa urmeze aceasta cale. Romania nu a reusit sa convinga autoritatile de la Bruxelles ca a pus in practica un mecanism viabil pentru a primi subventii in acest domeniu.
Potrivit ministerului Agriculturii din Romania, in acest an 240.000 de hectare ar fi trebuit sa fie cultivate cu produse biologice. Peste 4.000 de fermieri inregistrati in 2008 au produs 261.000 tone de produse biologice.
In Polonia, suprafetele cultivate biologic au crescut cu 60%, la 470.000 de hectare si ca urmare a subventiilor europene mai mari pentru acest an.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări