Cum iti iei o casa scoasa la licitatie de banca

Data publicarii: 10-09-2009 | Finante-Banci

Pentru a participa la vanzarile publice trebuie sa depui in contul institutiei care organizeaza executarea silita o cautiune in valoare de 10% din pretul de pornire. Dispui de bani gheata, dar inca insuficienti pentru preturile actuale ale locuintelor? Stai cu ochii pe proprietatile licitate pentru executare silita de institutiile de credit!

Tot mai multi romani sunt coplesiti de ratele creditelor ipotecare: de la inceputul anului, restantele lor s-au dublat. Deprecierea leului, cresterea dobanzilor, disponibilizarile in masa si puterea de cumparare in cadere libera i-au inclus, in numai cateva luni, in categoria rau-platnicilor.

In aceste conditii, cu toate ca nu este cea mai buna solutie pentru ele, bancile au inceput sa-i execute silit pe debitorii cu sume restante foarte mari si sa scoata la licitatie bunurile ipotecate, de cele mai multe ori imobile.

Pretul de pornire in licitatie coboara pana la 70-80% din valoarea actuala de piata a proprietatii, si mult mai jos comparativ cu valoarea creditului acordat in anii anteriori, cand aceeasi proprietate costa aproape dublu. Astfel, necazul unui restantier poate reprezenta o oportunitate pentru cei care doresc sa-si cumpere o casa. Totusi, dispui de bani lichizi?

Fara credite pentru licitatii

Vanzarea prin credit este aproape imposibil de realizat. "Persoana care castiga licitatia trebuie sa depuna pretul imobilului inainte de emiterea actului de adjudecare, iar banca ar trebui sa elibereze banii din credit inainte de a se constitui ipoteca in favoarea sa, ceea ce nu este posibil", explica Traian Stancu, directorul departamentului juridic al brokerului de credite Kiwi Finance.

Desi exista unele parghii legislative care permit acest lucru, pentru a evita eventualele situatii conflictuale generate de contestatii la executare, bancile nu accepta asemenea imobile in garantie decat dupa trecerea unui anumit termen. Asadar, criza ofera o oportunitate in plus romanilor care detin cash si cauta o locuinta.

Totul este sa urmaresti cu atentie licitatiile organizate de banci. Poti gasi anuntul de vanzare afisat la sediul organului de executare si al instantei de executare, la primaria in a carei raza teritoriala este situat imobilul si, in egala masura, la adresa imobilului urmarit.

De asemenea, executorul poate sa anunte licitatia si prin intermediul altor mijloace de comunicare (de exemplu, anunturile la mica publicitate). Cu toate acestea, doar pe site-urile a trei banci (Raiffeisen Bank, Bank Leumi si Banca Romaneasca) poti gasi, in momentul de fata, oferta de imobile ce urmeaza sa fie licitate. BRD si institutia financiara nebancara Domenia Credit au preferat sa posteze anunturile in ziarele si site-urile de profil.

Pas cu pas

Dar care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurgi? Daca vrei sa participi la o astfel de licitatie, trebuie sa transmiti executorului bancar o oferta de cumparare. In plus, trebuie sa depui in contul de consemnare, deschis la banca ce executa sau la o alta banca indicata, o cautiune in valoare de 10% din pretul de pornire a licitatiei pentru imobilul respectiv. In cazul in care nu castigi licitatia, poti recupera suma depusa in urma unei cereri adresate executorului. Fireste, castiga cel care ofera cel mai mare pret.

Daca participi la prima licitatie pentru imobilul respectiv, pretul de adjudecare trebuie sa nu fie mai mic decat cel de evaluare. In caz contrar, vanzarea se amana la un alt termen, de cel mult 60 de zile. La noua licitatie, pretul de pornire va cobori la 75% din cel la care a fost evaluat. "Vanzarea se va putea realiza chiar daca la licitatie participa o singura persoana care ofera pretul de pornire", spune Stancu.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: