Angajarile se vor face mai greu
Data publicarii: 10-09-2009 | HR/CariereUltimul studiu al companiei de resurse umane Manpower releva faptul ca numeroase companii continua sa inghete activitatea de recrutare.
Angajatorii din Romania nu sunt prea optimisti in privinta angajarilor din perioada octombrie - decembrie 2009. Aproape sase din zece nu prevad nici o modificare a fortei de munca in cadrul firmelor lor. Ultimul studiu al companiei de resurse umane Manpower, privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, realizat trimestrial, arata ca Previziunea Neta de Angajare (diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor) pentru urmatoarele trei luni este de -11%.
"Cu exceptia sectoarelor IT si farmaceutic, unde la inceputul acestei luni s-a inregistrat aparitia a noi locuri de munca, toate celelalte sectoare incearca sa-si desfasoare activitatea cu resursele pe care le au. In unele companii inca mai au loc restructurari de personal pentru a putea face fata schimbarilor mediului de afaceri si a rezista pe piata. Cele mai multe firme si-au propus sa supravietuiasca pana in primavara, perioada pentru care asteptarile sunt mai optimiste", afirma Vivien Untaru, general manager al companiei de resurse umane VON Consulting din Bucuresti.
De altfel, numeroase companii continua sa inghete activitatea de recrutare pentru viitorul apropiat. "Multi angajatori folosesc forta de munca temporara sau pe baza de contract pentru a acoperi cererile si nevoile pe termen scurt. Acestia isi vor creste numarul angajatilor doar atunci cand vor constata semne clare de redresare a situatiei economice", spune Camelia Stanculescu, general manager la Manpower Romania.
Si Dina Taralunga, consultant la firma de resurse umane Ascent Group este de parere ca acolo unde se fac angajari, sunt preferate cele pe baza de proiect, in special cele pentru vanzari. Se cauta, de pilda, destul de mult, agenti de vanzari in publicitate.
Situatie sumbra in constructii
Studiul Manpower releva ca persoanele care lucreaza in sectoare precum constructii si energie electrica, gaze, apa nu o vor duce foarte bine. Perspectivele de angajare sunt sumbre: -23%, respectiv, -22%. Previziuni deosebit de reduse exista si in ceea ce priveste sectoarele Transporturi, depozitare si comunicatii si Industria prelucratoare, cu valori de -17%, respectiv, -15%.
"Numeroase companii continua sa-si diminueze si sa-si ajusteze forta de munca pentru a reusi sa depaseasca perioada de recesiune si, de asemenea, se pregatesc pentru perioada de crestere postcriza. Acesta este un semn de realism", mai spune Camelia Stanculescu.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice