Cardul capata greutate in portofel

Data publicarii: 09-09-2009 | Finante-Banci

Multi ani a fost un simplu instrument de retragere a banilor. Acum, jumatate din posesorii cardurilor de credit le folosesc pentru plati la casa. De credit, de debit sau de cumparaturi, cardurile au devenit aproape nelipsite pentru tot mai multi dintre noi.

"Banii de plastic" s-au impus de cativa ani si pe piata locala. Tranzactiile electronice s-au inmultit, dar cardurile nu au castigat increderea tuturor.

"Piata romaneasca a asimilat cardurile de debit odata cu nevoia de a trece la un sistem avansat de plata a salariilor si pentru a tine pasul cu nivelul de dezvoltare a celorlalte piete europene. Cu toate acestea, romanii au continuat sa foloseasca mult timp cardul de debit doar pentru a retrage banii de la ATM si nu pentru a face plati cu el", spune Catalin Cretu, General Manager Visa Europe pentru Romania.

Cardurile de plata au aparut in Romania in anul 1995, iar evolutia lor a fost ascendenta de atunci, atat ca numar, cat si ca tipuri de produse. "Daca facem o comparatie intre piata cardurilor de acum 15 ani si cea actuala, vom vedea ca lucrurile s-au schimbat radical in ceea ce priveste obiceiurile de plata, dar si din punctul de vedere al valorii si volumului tranzactiilor", spun si reprezentantii MasterCard.

In prezent exista aproximativ 12 milioane de carduri valide in Romania, ceea ce inseamna ca, statistic, exista un card in circulatie la doi locuitori. Reprezentantii sistemelor de plati europene spun ca mai avem destul pana cand ii vom prinde din urma pe vestici, acolo unde numarul cardurilor a depasit de ceva vreme numarul locuitorilor.

"De la an la an, impreuna cu institutiile financiare am inceput sa segmentam oferta de carduri - de la un produs nediferentiat, destinat tuturor consumatorilor, am ajuns sa ne adresam diferitelor categorii cu oferte personalizate. Acest lucru a contribuit la cresterea bazei de utilizatori de carduri", adauga Denisa Mateescu, General Manager Romania si Regiunea Balcanilor in cadrul MasterCard Europe.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: