In cativa ani, romanii vor fi obligati sa achite o taxa pe aer curat

Data publicarii: 09-09-2009 | Mediu

In viitor, romanii vor fi nevoiti sa plateasca o taxa de poluare pentru a respira aer mai curat. Banii vor fi alocati unor investitii in instalatii de reducere a emisiilor de bioxid de carbon.

Uniunea Europeana va obliga statele membre sa faca investitii in sectoarele poluante in scopul reducerii emisiilor cu efect de sera. Pentru Romania, aceasta directiva se traduce prin miliarde de euro pe care va fi nevoita sa le cheltuiasca in special in sectorul energetic, cel mai mare poluator din acest moment. Sunt vizate in principal termocentralele pe carbuni.

Din cauza vechimii lor si a lipsei de investitii consistente in mediu, aceste centrale au nevoie de instalatii care capteaza bioxidul de carbon pentru a diminua efectele poluarii, care au preturi de ordinul a sute de mii de euro. In plus, bioxidul de carbon captat va trebui sa fie stocat subteran in foste zacaminte de gaze sau petrol epuizate, care necesita alte investitii.

Autori-tatile romane intentioneaza ca banii pentru achizitia instalatiilor si pentru stocarea captarilor de bioxid de carbon sa fie luati din trei parti: de la Comisia Europeana, de la companiile care polueaza si care fac astfel de investitii si de la populatie.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: