Tiriac: Vor supravietui crizei firmele care nu depind de banci

Data publicarii: 09-09-2009 | Afaceri

Ion Tiriac, unul dintre cei mai bogati romani, cu afaceri in imobiliare, auto si servicii financiare, nu vede economia romaneasca iesind din criza mai devreme de finele lui 2010, dupa un an extrem de dur pentru populatie si companii deopotriva si in care vor fi la adapost de riscul falimentului cel mai probabil companiile medii, mai putin dependente de banii din banci.

"Criza a afectat companiile foarte mari si firmele cu afaceri mici. Cele de la mijloc, care au avut o stabilitate financiara, vor supravietui. Greu, dar vor supravietui. Pentru ca nu sunt atasate agresiv de banci", a declarat ieri, intr-un interviu acordat Business Standard, miliardarul roman. "Cel mai probabil, economia Romaniei isi va reveni la finele anului viitor", a spus Tiriac. Omul de afaceri se dovedeste astfel extrem de consecvent in ceea ce priveste prog-nozele pentru economia romaneasca, in ciuda masurilor anticriza anuntate de Executiv sau a estimarilor optimiste ale politicienilor.

La mijlocul anului, intr-un alt interviu acordat Business -Standard, omul de afaceri avertiza ca revenirea economica va fi marcata la inceputul lui 2011, cu conditia ca tara sa nu fie zguduita de greve generale si proteste. Ieri, Ion Tiriac a fost prezent la Craiova, la lansarea primului autovehicul produs de Ford in Romania, si ar fi cumparat vehiculul Transit Connect "Craiova no.1" daca organizatorii nu ar fi decis sa doneze masina.

Miliardarul roman a explicat succint in interviul acordat Business Standard ca, in ciuda scaderii de acum a consumului, romanii nu trebuie sa se astepte la preturi mai mici in 2010, ci dimpotriva. Omul de afaceri nu a ezitat sa enumere real estate-ul printre sectoarele economice cu cele mai mari probleme, desi complexul rezidential de lux pe care l-a dezvoltat Tiriac Imobiliare in Capitala nu a ramas cu locuinte nevandute.

Cum au evoluat afacerile dumneavoastra in ultimul an?

Afacerile merg prost, foarte prost.

Care sunt segmentele de business cele mai afectate?

Automobile si real estate.

Cum credeti ca va evolua consumul?

Consumul este inca in scadere. Dupa Craciun se va stabiliza, va exista o balansare. Acum se cumpara mai ieftin decat se va cumpara anul viitor.

In ce sectoare economice exista riscuri mai mari de faliment?

Criza a afectat companiile foarte mari si firmele cu afaceri mici. Cele de la mijloc, care au avut o stabilitate financiara, vor supravietui. Greu, dar vor supravietui. Nu sunt atasati agresiv de banci.

Cum vedeti evolutia creditului?

Bancile romanesti-straine sau straine-romanesti au deja fonduri si ar trebui deja sa inceapa sa le dea drumul. Bancile ar trebui sa ajunga la un nivel normal. Creditele nu au scazut mai putin de jumatate, dar nu s-au aliniat. Bancile sunt obligate sa le alinieze.

Cum credeti ca vor evolua dobanzile?

Este foarte greu sa evaluezi daca dobanzile vor merge in sus sau in jos. Suntem in zona euro, fara sa fim in zona euro. Tot ce importam sau exportam se numeste euro.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: