Razboiul sexelor pe piata salariala

Data publicarii: 09-09-2009 | HR/Cariere

Romancele castiga cu 131 de lei mai putin decat barbatii, dar cele mai vizibile diferente la nivel salarial apar in cazul joburilor din sistemul bancar, unde sexul tare castiga cu aproape 16% mai mult decat femeile. Cum se explica aceasta diferenta? Sunt barbatii mai eficienti, mai buni profesionisti pentru a se justifica veniturile mai mari? Nu neaparat. Modalitatea diferita de recompensare a angajatilor din Romania arata ca cele mai multe companii obisnuiesc sa-si recompenseze oamenii pe criterii discriminatorii.

Potrivit unor date ale Institutului National de Statistica (INS), desi au lucrat cel putin 23 de zile, cu program complet, femeile au castigat in medie 1.732 de lei, cu 7,3% mai putin decat barbatii. Situatia nu este specifica doar pe piata muncii din Romania. Femeile castiga cu 80% mai putin decat barbatii, cand este vorba de posturi unde plata este efectuata in functie de performante, la unele dintre cele mai puternice companii din domeniul financiar din Marea Britanie. Cel putin asta releva o ancheta oficiala efectuata de Comisia pentru Egalitate si Drepturile Omului (CEDR), citata de editia online a publicatiei The Guardian. De asemenea, analiza arata ca 8 din 10 femei, care incep o noua cariera, sunt platite mai putin decat un barbat, in conditii similare. "Decalajul masiv dintre femei si barbati" din sectorul financiar este unul dintre cele mai mari din economia britanica si este inradacinat prin metodele de recrutare, spun oficialii Comisiei, care recomanda o revizuire a practicilor de angajare in industria care, numai anul trecut, a oferit peste 1,3 milioane de locuri de munca in Marea Britanie.

Prapastia majora dintre plata femeilor si a barbatilor a fost descoperita dupa ce ancheta, prima de acest fel, a studiat 44 de companii de top care detin aproape un sfert (22,6%) din angajatii sectorului financiar. Un factor-cheie este, se pare, profilul de varsta al angajatilor din acest sector, care au intre 25 si 39 de ani, varsta la care femeile au responsabilitati de ingrijire a copiilor.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: