O noua modalitate de imbogatire pe Wall Street: profit din moartea asiguratilor

Data publicarii: 09-09-2009 | International

Dupa ce afacerea cu ipoteci a "explodat" anul trecut, bancile de investitii de pe Wall Street au inceput sa caute o noua idee mareata pentru a face bani. Bancherii au pus la cale un plan de a cumpara polite cu asigurari de viata, pe care oamenii bolnavi sau batrani le vand pe bani gheata, primind 400.000 de dolari pe o polita de un milion de dolari, in functie de speranta de viata a asiguratului. Dupa aceea, politele securizate ar urma sa fie transformate in obligatiuni, ce ar fi ulterior revandute investitorilor, care vor primi banii dupa ce oamenii asigurati mor.

Mai mult, cu cat asiguratul moare mai repede, cu atat mai mare va fi profitul pentru investitor. In cazul in care persoana cu asigurarea traieste mai mult, investitorii primesc mai putini bani la final sau ies chiar in pierdere. Afacerea este totusi una banoasa daca se ia in calcul faptul ca un asigurat poate avea pretentii pentru maxim 40% din suma asigurata. Dupa moartea respectivului, investitorul incaseaza de 2,5 ori mai mult decat a bagat in afacere.

Adevaratul profit vine insa din dezvoltarea schemei dupa principiul statuat de activele toxice cu suport ipotecar. Astfel ca schema prevede gruparea de drepturi in pachete mai mari pentru diversificare si minimizarea riscului. Dupa aceasta urmeaza vanzarea de pachete si derivarea produselor pana la atingerea unui nivel satisfacator. Wall Street ar avea profit introducand taxe substantiale pentru crearea obligatiunilor, revinderea lor si, mai tarziu, pentru comercializarea lor.

Aceasta schema este pregatita de mai mult timp in laboratoare, deja vorbindu-se despre un index tranzactionabil pus la punct de Goldman Sachs, care ar permite pariuri pe durata de viata a celor din spatele pachetelor de asigurari securizate. Astfel ca produsul nu va fi dependent de ciclurile financiare, putand oferi o siguranta mai mare a investitiei.

Exista insa si riscuri, precum tentatia fraudei sau erori de diagnosticare, descoperirea unor medicamente revolutionare sau supravietuirea inexplicabila a unor indivizi, toate ducand la imposibilitatea incasarii politei.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: