Cum poate Google anticipa ce specii sunt amenintate cu disparitia

Data publicarii: 09-09-2009 | Diverse

Oamenii de stiinta cunosc de cateva decenii ca disparitia unei specii poate cauza o reactie in lant care va atrage dupa sine extinctia si altor specii din acelasi ecosistem. Insa, numarul vast de interactiuni facea dificila stabilirea animalelor sau plantelor asupra carora planeaza cel mai mare risc de disparitie.

De curand, o ramura a biologiei, biologia computationala, a ajuns la concluzia ca Google se poate dovedi un instrument util nu doar in lumea virtuala, in domeniul cautarilor si ierarhiei site-urilor, ci si in identificarea speciilor amenintate.

Astfel, cercetatorii au preluat algoritmul PageRank care se afla in spatele motorului de cautare al Google si l-au pus la lucru pentru a descoperi vulnerabilitatile diverselor ecosisteme. "Daca putem sa gasim o cale prin care sa stabilim cat de mare va fi impactul disparitiei unui animal sau al unei plante, ne va fi usor sa facem o ierarhie a importantei vietuitoarelor in interiorul ecosistemului lor".

Altfel spus, o specie a carei disparitie atrage dupa sine disparitia altor patru specii, va ocupa un loc mai important in ierarhie decat o specie a carei extinctie are efect doar asupra unui singur tip de vietuitoare.

Algoritmul Google ia in calcul nu doar numarul de conexiuni dintre specii, ci si importanta lor relativa, la fel cum in mediul online un site este cu atat mai important, cu cat alte site-uri importante il mentioneaza sau contin linkuri catre el.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: