Bancile se asteapta la o usoara revenire a cererii de credite in trimestrul III, arata un sondaj BNR

Data publicarii: 09-09-2009 | Finante-Banci

Bancile se asteapta ca, din trimestrul al treilea, cererea de credite sa inceapa sa isi revina treptat odata cu revigorarea solicitarilor pentru imprumuturi din partea populatiei si cu stabilizarea declinului la cererea de credite pentru companii, arata un sondaj efectuat de banca centrala.

Pentru companiile nefinanciare, cererea de credite a ramas in teritoriu negativ pentru al doilea trimestru consecutiv, in perioada aprilie-iunie 2009, dar, pentru perioada urmatoare, bancile se asteapta la stoparea acestei evolutii, in special pe partea de credite pe termen scurt.

"La nivel agregat, se manifesta o restrangere a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare in cazul a peste 40% din bancile din sistem, contrar evolutiei preconizate.(...) Institutiile de credit se asteapta ca in trimestrul III din 2009 cererea de credite pe maturitati scurte sa se mentina la nivelul trimestrului anterior, in timp ce pe scadente mai indelungate sa se reduca suplimentar", arata raportul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Principalele cauze invocate de banci pentru restrangerea solicitarilor de imprumuturi de la companii sunt scaderea activitatii economice, dar si inasprirea conditiilor de creditare.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste imprumuturile pentru populatie, pe partea de credite ipotecare, bancile se asteapta la o "oarecare revigorare" a cererilor de credite, in parte datorita programului Prima Casa, dupa ce, in al doilea trimestru, 25% dintre institutiile financiare au resimtit reducerea cererii.

"Scaderea numarului de solicitari se datoreaza mai multor factori: evolutia si perspectivele pietei imobiliare, asteptarile populatiei privind situatia financiara si somajul in urmatoarele 12 luni, precum si restrangerea ofertei de credit", mai arata sondajul BNR.

Pe partea de credite de consum, cererea de credite s-a restrans in al doilea trimestru intr-o masura mai mare decat in cazul imprumuturilor ipotecare, similar celor doua trimestre precedente, insa pentru trimestrul III, bancile anticipeaza o revenire a cererii in teritoriu pozitiv.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: