Sa cumpar sau nu o casa la preturile actuale?
Data publicarii: 08-09-2009 | ImobiliareUltimele cateva luni au reusit sa scoata din amortire piata rezidentiala. Potrivit unui sondaj realizat de "Adevarul", 50% dintre respondenti au declarat ca ar cumpara o locuinta la nivelul actual al preturilor.
In ceea ce priveste oportunitatile de achizitie a unei locuinte in aceasta perioada, cele mai multe pareri sunt impartite. "Astfel, cei care cred ca nu este inca momentul achizitiei spera ca in perioada urmatoare se vor mai inregistra scaderi de preturi, in procente considerabile, astfel incat efortul generat de achizitia unei locuinte sa fie cat mai mic".
In aceste cazuri, probabil ca nici achizitia in sine nu este urgenta sau absolut necesara, iar clientii se afla de cele mai multe ori in faza de informare si testare a pietei. Dupa cum se stie, in jur de 85% dintre cumparatori apeleaza la un credit bancar pentru achitarea locuintei.
Astfel, "o parte dintre cei care amana decizia de achizitie au indoieli in ceea ce priveste posibilitatea viitoare de plata si de sustinere a creditului contractat. Toate acestea sunt generate de contextul economic actual incert, de nesiguranta locului de munca sau de nivelul veniturilor viitoare".
O perioada buna pentru achizitii
Cu toate acestea, in opinia noastra, este un moment bun pentru achizitii de locuinta. "Acum exista diverse modalitati de plata, s-au realizat reduceri de pret pentru locuintele noi, s-a inceput acordarea de credite prin programul Prima Casa. Vor urma, cu siguranta, si alte produse de creditare mult mai avantajoase. Astfel, achizitia unei locuinte in constructie, ceea ce inseamna amanarea efortului financiar pentru 12-18 luni, este o alternativa avantajoasa la apartamentele vechi.
Dupa schimbarea situatiei economice de ansamblu si usurarea cash-flow-ului dezvoltatorilor, va disparea presiunea vanzarii in orice conditii, deci probabil si disparitia unora dintre facilitatile actuale".
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des