Obtinerea unui credit prin programul Prima Casa dureaza cel putin doua luni
Data publicarii: 08-09-2009 | Finante-BanciDupa mai bine doua luni de la lansarea cu mare fast a programului guvernamental "Prima Casa", romanii sunt dezamagiti de birocratia si termenele de aprobare a dosarului pentru cumpararea unei locuinte. "Numai aprobarea garantiei pentru programul "Prima Casa", de la Fondul National de Garantare, in realitate, poate dura si peste doua saptamani", spun cetatenii care au apelat la programul guvernamental. Presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Saramet, ne-a explicat ca "peste 25% din dosarele de la banci care ajung la Fond sunt incomplete".
Dezvoltatorii imobiliari sau proprietarii locuintelor sunt nevoiti sa puna la pastrare, cel putin doua luni, apartamentele achizitionate prin celebrul program "Prima Casa", pana cand se va aproba creditul de catre banca si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM.
Aceasta intrucat romanii care vor sa-si achizitioneze o locuinta prin programul "Prima Casa" nu sunt informati de banci nici macar despre modul in care pot obtine un credit prin acest program. "Am fost la banca sa ma interesez de programul "Prima Casa" pentru un imprumut de 50.000 de euro. Angajatii bancii au analizat dosarul si am fost anuntat ca ma incadrez in conditiile de acordare a creditului solicitat. Dupa analiza dosarului, angajatii bancii au spus sa caut locuinta care vreau sa o achizitionez. Dupa mai bine de trei saptamani, am ales un apartament de doua camere, construit in acest an, in partea de sud a Capitalei. Locuinta de circa 86 de metri patrati costa circa 65.000 de euro. Am contactat dezvoltatorul cu care am semnat un precontract. In prezenta unui notar, am achitat un avans de 15.000 de euro din valoarea apartamentului, dupa care am platit prima taxa de circa 3,6 milioane de lei, fara TVA. Daca banca aproba creditul de 50.000 de euro, in 20 de ani trebuie sa achit 75.000 de euro, adica 335,5 de euro, pe luna", a spus unul dintre cetatenii care au apelat la programul "Prima Casa".
"Evaluatorul a papat 6 milioane de lei in cateva ore"
Dupa semnarea precontractului, bancile cer un raport de evaluare asupra imobilului ce urmeaza a fi comercializat. "Evaluatorul a «papat» 6 milioane de lei in cateva ore. Am primit o lista cu evaluatori de la banca, am sunat la unul dintre acestia si am facut o programare. Evaluatorul a intocmit un raport cu date despre proprietari, adresa, anul constructiei, dreptul de proprietate, copie dupa precontract, dupa actul de dezmembrare, daca e cazul, copie dupa cadastru si preturi ale apartamentelor din zona respectiva. Chiar daca apartamentul a fost evaluat la 66.000 de euro, locuinta o voi achizitiona cu 65.000 de euro. Raportul contine si poze cu blocul si din interiorul apartamentului. Un metru patrat construit a fost evaluat la circa 760 de euro", a mai spus cetateanul care asteapta aprobarea dosarului.
Acesta a precizat ca banca a trimis dosarul la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM. "De aproape doua luni ma plimb numai la banca. Mai am de platit aproximativ 15 milioane la notar, dupa incheierea contractului de vanzare-cumparare. Banca mai cere o garantie suplimentara, sub forma unui depozit colateral, in valoare de circa 1.000 de euro, reprezentand contravaloarea primelor 3 rate de dobanda, constituit pe toata durata creditului. Angajatii bancii au mai spus ca trebuie sa achit Fondului National de Garantare a Creditelor un comision de 0,37% din valoarea creditului", a mai spus solicitantul de credit.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice