Google, al treilea gigant anchetat de justitia europeana

Data publicarii: 07-09-2009 | International

Dupa Microsoft si Intel, Google este a treia mare corporatie americana supusa unei anchete a autoritatilor antitrust europene, acuzata de abuz de pozitie dominanta pe piata cautarilor on-line. Pana acum, Intel a platit o amenda-record de 1,06 miliarde de euro, iar Microsoft a acumulat mai multe amenzi, de aproape 1,7 miliarde de euro in total.

Autoritatile italiene merg mai departe in ca­zul anchetei demarate impotriva Google, acu­zata de abuz de pozitie dominanta, si spun ca vor extinde investigatia la nivelul grupului, pe motiv ca activitatea Google News Italia este coordonata de grup. Auto­ritatile antitrust italiene au demarat ancheta la sfarsitul saptamanii tre­cute dupa ce au primit plangeri din partea Federatiei Italiene a Edi­torilor de Ziare ca publicatiile care refuza postarea stirilor proprii pe serviciul Google News sunt excluse din rezultatele motorului de cau­tare. Ei au aratat ca aceasta practica a Google ii impiedica sa atraga trafic si publicitate pe site-urile proprii. Google Italia a declarat ca va colecta informatii pe acest subiect, insa a adaugat ca, dimp­otriva, serviciul res­pectiv ajuta site-urile de stiri sa-si creasca traficul si ca genereaza peste un miliard de accesari, lunar, pentru site-urile de stiri. Compania s-a aparat si a spus ca nu con­ditioneaza prezenta pe motorul de cautare de prezenta pe serviciul Google News.

Potrivit infor­matiilor stranse de Autoritatea An­ti­trust Italiana, 90% dintre cau­tarile pe internet efectuate in Italia folosesc motorul de cautare Google, ceea ce a generat companiei venituri de 13 milioane de euro in 2007. Aceasta nu este singura proble­ma pe care Google o are cu justitia italiana. Patru executivi ai gigantului cautarilor on-line sunt anchetati pen­tru defaimarea si violarea legii pentru protectia intimitatii pentru ca nu au impiedicat publicarea unui filmulet despre hartuirea unui adoles­cent cu sindrom Down de catre colegii de clasa. Google se confrunta cu acuzatii antitrust si in SUA, intocmai ca si Microsoft, ale carui probleme au inceput initial in Statele Unite ale Americii.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: