Piata muncii, la pamant pana in 2011
Data publicarii: 07-09-2009 | HR/CariereOfertele de munca sunt cu 70% mai putine decat inainte de criza, iar ce este mai rau abia acum urmeaza, arata ultimele previziuni ale expertilor romani in resurse umane.
Valuri noi de restructurari, volum mare de munca, posturi putine scoase la consurs si micsorarea salariilor sunt doar cateva dintre previziunile nefaste ale specialistilor pentru urmatoarea perioada.
Urmeaza noi restructurari
Cu toate ca piata muncii din Romania a fost deja puternic zdrun cinata de efectele crizei, conse cintele cele mai rele sunt asteaptate la inceputul anului viitor. "Romania, in urmatoarele doua semestre, se va duce mult mai in jos. Cred ca inceputul anului viitor o sa fie cel mai rau", considera head-hunterul George Butunoiu.
Un alt specialist in resurse umane, Mihaela Forgaciu, membra in boardul HR Romania, are aceleasi previziuni sumbre: "La toamna vor urma alte valuri de restructurari masive". In aceasta perioada, numarul locurilor de munca a scazut drastic. "Sunt cu 70% mai putine oferte de munca decat inainte de criza si sunt inca in scadere", afirma Forgaciu.
Specialistii sustin ca se vor crea foarte putine posturi noi. Ofertele scoase la concurs vor fi doar pentru posturi de inlocuire (un angajat iese la pensie, nu este productiv sau are un salariu prea mare). "In trecut, din totalul ofertelor disponibile, 30% erau posturi nou create, in timp ce acum aceasta categorie abia daca mai atinge 3-5% din totalul joburilor scoase la concurs. Acum, 90-95% sunt joburi de inlocuire. Fie cu oameni la fel de buni, dar cu salarii mult mai mici, fie pe acelasi salariu, dar angajati semnificativ mai buni", spune George Butunoiu.
Din cauza acestor situatii, expertii ii sfatuiesc pe cei care se afla in cautarea unui loc de munca sa accepte prima oferta pentru ca nu se stie cand vor mai avea a doua ocazie.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii