Impozitul pe lux, eliminat din 2010
Data publicarii: 07-09-2009 | Finante-BanciStatul trebuie sa renunte pana la sfarsitul anului la impozitele pe lux. Uniunea Europeana ameninta Romania cu o noua actiune de infringement daca nu va elimina din 2010 accizele pentru blanuri, bijuterii, cristale, parfumuri, arme de vanatoare sau iahturi. Astfel, potrivit unui proiect de lege care va modifica actualul Cod Fiscal, Romania va renunta la suprataxarea acestor bunuri incepand de anul viitor.
In prezent, blanurile sunt accizate cu 45% din pret, parfumurile cu 35%, obiectele din cristal cu 30%, iar bijuteriile cu 15%. Proiectul de lege care prevede renuntarea la aceste accize este acum in dezbatere publica.
Din punct de vedere al accizelor, Romania trebuie sa-si modifice si sa completeze unele definitii ale agentilor economici ce efectueaza operatiuni cu produse accizabile (de exemplu destinatar inregistrat, expeditor inregistrat), precum si sa-si redefineasca momentul de eliberare pentru consum al produselor supuse accizelor armonizate.
De asemenea, e nevoie de definirea expresa a platitorilor de accize in cazul produselor supuse accizelor armonizate, crearea cadrului juridic pentru introducerea sistemului informatizat pentru facilitarea si monitorizarea circulatiei intracomunitare a produselor accizabile in regim suspensiv de accize (EMCS), introducerea posibilitatii de impartire a responsabilitatii de garantare a riscului de neplata a accizelor care ar putea deveni exigibile si stabilirea regimului accizelor pentru lipsurile si pierderile de produse accizabile in afara regimului suspensiv de accize (produse cu accize platite).
Romania trebuie sa transpuna pana la finalul acestui an legislatia comunitara in domeniul impozitului pe profit, al TVA si al accizelor, pentru ca aceste prevederi sa intre in vigoare din 2010.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani