Ce gandesc angajatorii cand citesc un CV
Data publicarii: 07-09-2009 | HR/CariereCandidatii se confrunta adesea, mai ales la inceputul carierei lor, cu situatia frustranta in care trimit un CV pentru un job ce pare croit pentru ei, gandindu-se ca a doua zi vor primi sigur telefon de la managerul de resurse umane al companiei, fara ca, in cele din urma, angajatorul ideal sa ii contacteze vreodata.
Desi, statistic vorbind, cea mai mare parte a CV-urilor trimise nu vor primi niciun raspuns, fiecare candidat are la dispozitie mai multe posibilitati prin care isi poate creste sansele ca firmele sa ii ia in consideratie aplicatia.
Inainte de toate, scrierea CV-ului trebuie sa se realizeze avand in fata principalele interese ale angajatorului. Astfel, cu cat prezentarea este mai adecvata intereselor firmei, cu atat sansele de a primi raspuns sunt mai mari. Venind in ajutorul candidatilor, expertii de la Robert Half International, lider mondial pe piata recrutarilor, enumera cateva din intrebarile majore carora managerii de HR le cauta un raspuns in CV.
- Poate candidatul acoperi nevoile firmei? Este prima si cea mai importanta intrebare a unei companii aflate in cautare de personal. O greseala frecventa facuta de candidati este enumerarea experientelor anterioare care ii califica pentru respectivul post, fara insa a targeta compania careia i se adreseaza. Astfel, in schimbul trimiterii unui CV generic, acelasi pentru toate companiile, aplicantul este sfatuit sa-si adapteze prezentarea pentru fiecare firma in parte.
- Cat timp va ramane in firma? Procesul de angajare este lung, complicat si costisitor. Potrivit datelor Employment Policy Foundation din Statele Unite, o companie plateste, in medie, 13.500 dolari pentru inlocuirea unui angajat, de aceea patronii isi doresc salariati cat mai loiali si stabili. Un CV cu multe job-uri enumerate intr-o perioada scurta de timp va atrage suspiciuni din partea managerilor. In acest caz este de preferat scrierea unui CV functional, organizat in jurul rolurilor si realizarilor, decat unul cronologic.
- Este candidatul un profesionist? Aplicantii au o sarcina la fel de dificila ca cea a unui agent de vanzari care incearca sa convinga un client ca are un produs bun doar descriindu-l fara a-l da spre testare. Asemanator, un manager de HR va utiliza doar cateva pagini tiparite pentru a-si da seama ce fel de candidat are in fata. Cum pe masa de lucru mai asteapta alte cateva sute de CV-uri, calitatea scrierii si a informatiei sunt esentiale. O greseala gramaticala sau o nepotrivire cronologica pot ridica semne de intrebare asupra calitatii potentialului angajat.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani