Bancile romanesti prefera taxarea prin comisioane, mai usor de ascuns
Data publicarii: 04-09-2009 | Finante-BanciSistemul bancar romanesc are o structura a veniturilor atipica. Daca ne uitam la marjele de dobanda din Romania, Ungaria si Polonia, institutiile de credit din tara noastra practica cea mai mica diferenta dintre dobanzile la credite si cele la depozite. Dar daca sunt luate in calcul si comisioanele percepute de banci, atunci imprumuturile din Romania sunt mult mai scumpe decat in alte tari din Europa Centrala.
Diferenta dintre dobanzile active si cele pasive din tara noastra era, la finalul lunii iulie, de numai 5,2 puncte procentuale pe segmentul in lei si de 2,1% pe euro. Comparativ cu marjele de dobanda practicate in Ungaria sau in Polonia, cele din Romania sunt mult mai mici. Spre exemplu, in Polonia, in cazul finantarilor in zloti, diferenta dintre dobanzile la depozite si cele la credite era, in iulie, de 6,8 puncte procentuale. Totodata, situatii similare pot fi observate si in cazul imprumuturilor din Ungaria.
Dobanda nominala versus dobanda efectiva
Principalul motiv al acestei situatii tine de comisioanele care sunt incluse in costul total al unui credit. Iar exemplele cele mai elocvente vizeaza tipurile de credite care s-au si acordat in prima parte a acestui an. Spre exemplu, pe segmentul finantarilor pentru populatie, bancile au acordat, in principal, credite ipotecare. In Romania, in cazul imprumuturilor in lei, dobanda anuala efectiva era de aproximativ 12,9%, la nivelul lunii iulie. Pe de alta parte, in Polonia, pentru finantarile ipotecare in zloti era solicitata o dobanda de numai 7,8%.
De asemenea, in cazul finantarilor in euro, dobanda anuala efectiva a creditelor ipotecare era in Romania de 8,8%, in timp ce in Polonia nivelul a fost de numai 5,1%. Totusi, dobanzile din tara noastra sunt mai mici decat cele din Ungaria, unde bancile solicita o dobanda anuala efectiva de 9,7%. Insa situatia este generata de dobanzile fixe din primul an de la acordarea creditului. Astfel, in ofertele bancilor pot fi intalnite credite ipotecare cu dobanzi de 8%-9% in primul an de creditare, dar care apoi sunt legate de evolutia Robor sau Euribor. Numai ca marja solicitata peste rata din piata monetara ajunge chiar si la sase-opt puncte procentuale. Ceea ce inseamna ca, de fapt, dobanda efectiva poate ajunge chiar peste 10 puncte procentuale pentru restul perioadei de creditare.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice