Marii investitori romani isi muta afacerile peste hotare
Data publicarii: 04-09-2009 | AfaceriLipsa de interes pentru crearea unor politici fiscale coerente alunga din ce in ce mai multi investitori din Romania. Ieri, proprietarul firmelor din grupul GeCAD, Radu Georgescu, a anuntat ca si-a transferat actiunile companiilor sale catre o societate nou-infiintata din Cipru, Concentric Limited.
Omul de afaceri a motivat ca la baza deciziei a fost consolidarea afacerilor intr-o structura de tip holding, structura ce nu este definita in legislatia din Romania. "Toate investitiile mele sunt sau vor fi aduse sub umbrela Concentric Limited. Am ales Cipru pentru ca, geografic vorbind, este cea mai apropiata tara membra UE cu legislatie referitoare la holdinguri. Decizia mea a fost una complexa, in care a fost luat in considerare un numar mare de factori si pentru a fi sigur ca iau decizia buna, am solicitat sprijinul consultantilor de la Pricewaterhouse Coopers privind consolidarea afacerilor pe care le conduc", a declarat Radu Georgescu.
El a adaugat ca va controla integral grupul, alaturi de sotia sa. Grupul GeCAD a raportat in 2008 o cifra de afaceri cumulata de 10,1 milioane de lei, noteaza Mediafax. La inceputul acestei luni, si proprietarii Cris-Tim, sotii Radu si Cristina Timis, au declarat ca au transferat catre societatea nou-creata Rangeglow Limited din Cipru 99% din actiunile grupului. Ei au motivat ca grupul, cu afaceri cu 120 de milioane de euro in 2008, are de suferit pentru ca in Romania nu exista o lege a holdingului. "Nu este un trend generat de criza, ci un fapt care se petrece in ultimii ani, determinat de faptul ca Romania nu are o lege care sa incurajeze afacerile de tip holding sau operatiunile intragrup. Este nevoie de o strategie fiscala stabila pe termen mediu si lung pentru pastrarea investitorilor seriosi si mai apoi pentru atragerea unora noi", a explicat consultantul fiscal Gabriel Biris.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice