Bancile si intreprinzatorii, la un pas de intelegere

Data publicarii: Astazi, 03-09-2009 | Finante-Banci

In data de 3 august, Ministerul Economiei si Finantelor, Asociatia Bancara Italiana (ABI) si celelalte asociatii au semnat un Acord comun in vederea suspendarii datoriilor IMM catre sistemul de creditare, avand ca obiectiv oferirea de sprijin financiar societatilor care se afla in dificultate.

Acordul prevede in principal trei masuri specifice in favoarea IMM: suspendarea pe o perioada de 12 luni a ratelor de principal aferente creditului, suspendarea pe o perioada de 12 luni, respectiv 6 luni a ratelor de principal aferente operatiunilor de leasing, respectiv imobiliar sau mobiliar, precum si prelungirea la 270 de zile a scadentelor liniilor de credit. Acest model italian ar putea fi preluat si in Romania, drept dovada fiind si recenta discutie la nivelul ARB. Astfel, membrii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) se vor intalni pe 7 septembrie si vor fi consultati in privinta suspendarii pe un an a platilor la creditele IMM.

Ba mai mult decat atat, reprezentantii mediului de afaceri vor trimite in decursul zilei de astazi scrisori autoritatilor romane privind promovarea acestui moratoriu. Astfel, solicitarile vor fi adresate presedintelui Romaniei, Traian Basescu, domnului prim-ministru Emil Boc, domnului viceprim-ministru Dan Nica, domnilor ministri Gheorghe Pogea, Constantin Nita si Adriean Videanu si domnului guvernator Mugur Isarescu. In plus, Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) este participanta la proiect prin CNIPMMR si ARACO, care sunt cele mai afectate de efectele crizei.

Acordul ar putea fi colacul de salvare a IMM

Intreprinzatorii cred cu tarie ca implementarea acestui acord si in Romania poate salva din pragul falimentului multe IMM. ''Acest acord este de facto un moratoriu care poate aduce avantaje atat mediului de business, societatilor afectate de criza financiara globalizata, cat si mediului bancar. Cu adaptari specifice mediului economic romanesc, acest acord poate fi asumat de ARB si mediul patronal autohton. Sectorul de constructii prin firmele sale va primi temporar un ajutor in sensul reducerii anumitor presiuni de natura financiara dupa un semestru I in care ne-am confruntat cu o semnificativa intarziere a recuperarii creantelor si cu un mediu bancar foarte putin dispus sa finanteze proiecte sau companii'', a declarat, pentru Curierul National, Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

Mai mult decat atat, presedintele ARACO solicita semnarea si adoptarea unui astfel de acord si in Romania, cat mai repede. ''Consider ca el trebuie negociat, semnat si asumat cat mai repede si probabil ca luna septembrie este spatiul temporal dezirabil si necesar. Acest acord ar trebui sa creeze efecte in economia reala incepand cu trimestrul IV, 2009'', a mai precizat Laurentiu Plosceanu.

Bancile au datoria morala de a veni in ajutorul firmelor

Intrebat daca bancile au resursele necesare pentru sustinerea unui astfel de program, presedintele ARACO ne-a spus ca institutiile financiare au cel putin o datorie morala de a veni in ajutorul firmelor. "Sistemul bancar nu a transmis pana acum mesaje care sa puna in discutie o carenta a resurselor de preluare a efectelor unui astfel de moratoriu. Mai mult, poate fi invocata o datorie cel putin morala a bancilor de a reveni alaturi de economia reala daca nu uitam care sunt cauzele generatoare ale crizei globalizate", a subliniat Plosceanu.

In plus, presedintele ARACO este increzator si spera ca se va ajunge la un punct comun intre reprezentantii bancilor si ai patronatelor. "Imi place sa cred ca vom ajunge la un punct comun, mai ales ca semnalele de la BNR sustin o astfel de intelegere", a adaugat Laurentiu Plosceanu.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: