Obtinerea creditului pentru Prima Casa dureaza cel putin doua luni
Data publicarii: 03-09-2009 | Finante-BanciFondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) recunoaste, oficial, ca obtinerea unui credit pentru o locuinta prin programul "Prima Casa" dureaza cel putin doua luni.
Dupa ce mai multi romani si-au pierdut avansul dat pentru incheierea antecontractului din cauza drumului anevoios al dosarelor de la banca la Fond si invers, FNGCIMM recomanda celor care vor "Prima casa" sa negocieze cu proprietarii un termen de cel putin 60 de zile pentru finalizarea tranzactiei.
Dupa ce mai multi romani si-au pierdut avansul dat pentru incheierea antecontractului, FNGCIMM recomanda celor care vor "Prima Casa" sa negocieze cu proprietarii un termen de cel putin doua luni pentru finalizarea tranzactiei.
"Dupa prima etapa de derulare a programului «Prima Casa», FNGCIMM a identificat unele solutii de eficientizare a derularii programului (...) Este insa nevoie si de sustinerea beneficiarilor finali carora, pentru a-si proteja interesele, le recomandam sa negocieze in antecontractele de vanzare - cumparare un termen de cel putin 60 de zile pana la finalizarea tranzactiei", a anuntat ieri Fondul, intr-un comunicat de presa.
Cu alte cuvinte, "eficientizarea" programului sta in bunavointa proprietarului.
FNGCIMM a primit pana la sfarsitul lunii august 1.700 cereri de garantare pentru achizitia de locuinte in programul "Prima Casa", cu o valoare totala de 67,1 milioane de euro, din care a aprobat deja 1.200 de dosare.
"Diferenta (de 500 de cereri, n.r.) o reprezinta dosare aflate in analiza sau care necesita completarea documentatiei. Valoarea solicitarilor de garantare depaseste 67,121 milioane de euro, media garantiilor acordate situandu-se in jurul valorii de 42.000 de euro. Ritmul de sosire a solicitarilor de garantare se situeaza la aproximativ 150 de dosare pe zi", se arata in comunicat.
Numarul cererilor a crescut substantial, de aproape trei ori, in ultimele doua saptamani ale lunii august, avand in vedere ca pe 18 august FNIGCIMM a anuntat ca a primit, pana la acea data, 602 solicitari de garantare pentru acest program, in valoare de 25,2 milioane de euro.
Topul pe judete, in functie de numarul de solicitari primite, cuprinde pe primele trei locuri municipiul Bucuresti si judetele Cluj si Constanta.
Tot ieri, secretarul de stat in Ministerul pentru IMM-uri Maria Parcalabescu a afirmat, la Senat, ca programul "Prima Casa" au fost aprobate 1.756 de cereri, in valoare totala de 75.615.000 de lei, 753 de contracte de finantare fiind deja semnate. Astfel, 1003 dosare sunt prinse in "plimbarile" de la Fond la banci.
In ciuda problemelor, reprezentanta Ministerului pentru IMM-uri considera programul "Prima Casa" "un succes".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii