Obtinerea creditului pentru Prima Casa dureaza cel putin doua luni
Data publicarii: Astazi, 03-09-2009 | Finante-BanciFondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) recunoaste, oficial, ca obtinerea unui credit pentru o locuinta prin programul "Prima Casa" dureaza cel putin doua luni.
Dupa ce mai multi romani si-au pierdut avansul dat pentru incheierea antecontractului din cauza drumului anevoios al dosarelor de la banca la Fond si invers, FNGCIMM recomanda celor care vor "Prima casa" sa negocieze cu proprietarii un termen de cel putin 60 de zile pentru finalizarea tranzactiei.
Dupa ce mai multi romani si-au pierdut avansul dat pentru incheierea antecontractului, FNGCIMM recomanda celor care vor "Prima Casa" sa negocieze cu proprietarii un termen de cel putin doua luni pentru finalizarea tranzactiei.
"Dupa prima etapa de derulare a programului «Prima Casa», FNGCIMM a identificat unele solutii de eficientizare a derularii programului (...) Este insa nevoie si de sustinerea beneficiarilor finali carora, pentru a-si proteja interesele, le recomandam sa negocieze in antecontractele de vanzare - cumparare un termen de cel putin 60 de zile pana la finalizarea tranzactiei", a anuntat ieri Fondul, intr-un comunicat de presa.
Cu alte cuvinte, "eficientizarea" programului sta in bunavointa proprietarului.
FNGCIMM a primit pana la sfarsitul lunii august 1.700 cereri de garantare pentru achizitia de locuinte in programul "Prima Casa", cu o valoare totala de 67,1 milioane de euro, din care a aprobat deja 1.200 de dosare.
"Diferenta (de 500 de cereri, n.r.) o reprezinta dosare aflate in analiza sau care necesita completarea documentatiei. Valoarea solicitarilor de garantare depaseste 67,121 milioane de euro, media garantiilor acordate situandu-se in jurul valorii de 42.000 de euro. Ritmul de sosire a solicitarilor de garantare se situeaza la aproximativ 150 de dosare pe zi", se arata in comunicat.
Numarul cererilor a crescut substantial, de aproape trei ori, in ultimele doua saptamani ale lunii august, avand in vedere ca pe 18 august FNIGCIMM a anuntat ca a primit, pana la acea data, 602 solicitari de garantare pentru acest program, in valoare de 25,2 milioane de euro.
Topul pe judete, in functie de numarul de solicitari primite, cuprinde pe primele trei locuri municipiul Bucuresti si judetele Cluj si Constanta.
Tot ieri, secretarul de stat in Ministerul pentru IMM-uri Maria Parcalabescu a afirmat, la Senat, ca programul "Prima Casa" au fost aprobate 1.756 de cereri, in valoare totala de 75.615.000 de lei, 753 de contracte de finantare fiind deja semnate. Astfel, 1003 dosare sunt prinse in "plimbarile" de la Fond la banci.
In ciuda problemelor, reprezentanta Ministerului pentru IMM-uri considera programul "Prima Casa" "un succes".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani