Romanii platesc cu cardul o data la doua luni
Data publicarii: 02-09-2009 | Finante-BanciObisnuiti sa-si retraga tot salariul de la bancomat, posesorii de carduri isi achita foarte rar cumparaturile direct la comerciant. Platesc prin card la comerciant, in medie, 145 de lei, dar retrag de la bancomat triplu. Romanii nu se dezvata sa foloseasca numerarul.
Desi numarul de terminale prin care se poate efectua plata direct la magazin (POS - Point of Sale) a crescut pana la aproape 100.000 de unitati, romanii opteaza foarte rar pentru aceasta varianta. Ei prefera sa retraga numerar de la bancomate pentru a-si achita apoi cu el cumparaturile.
Astfel, posesorii de carduri platesc o data la doua luni direct la comerciant. Mai exact, cu cele 12,74 milioane de carduri valide aflate in circulatie s-au efectuat in trimestrul al doilea doar 18,89 milioane de tranzactii la POS‑urile montate in Romania, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.
Si asta in ciuda faptului ca pentru plata prin card la comerciant nu se percepe comision, asa cum se intampla in cazul retragerii de numerar de la bancomate. In ceea ce priveste suma tranzactionata in intervalul aprilie-iunie, ea s-a ridicat la 2,72 miliarde de lei (646 de milioane de euro). Mai exact, valoarea medie a unei plati a fost de 144,15 lei (34,25 euro).
9.500 de bancomate instalate
Nici macar cardurile de credit, special concepute pentru cumparaturi, nu sunt mai des folosite de romani. Cu cele 2,28 milioane de carduri de credit aflate in circulatie, romanii nu au efectuat in trimestrul al doilea mai mult de 4,13 milioane de tranzactii.
Mai exact, o tranzactie la mai bine de doua luni. Romanii sunt adeptii numerarului. Posesorii de carduri, fie ele de debit sau de credit, scot bani de la bancomat o data la aproximativ trei saptamani. Iar cum valoarea medie a unei retrageri este de 400 de lei, reiese ca sunt inca foarte multi cei care prefera sa-si retraga printr-o singura tranzactie tot salariul sau o mare parte din el.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice