Romanii platesc cu cardul o data la doua luni
Data publicarii: 02-09-2009 | Finante-BanciObisnuiti sa-si retraga tot salariul de la bancomat, posesorii de carduri isi achita foarte rar cumparaturile direct la comerciant. Platesc prin card la comerciant, in medie, 145 de lei, dar retrag de la bancomat triplu. Romanii nu se dezvata sa foloseasca numerarul.
Desi numarul de terminale prin care se poate efectua plata direct la magazin (POS - Point of Sale) a crescut pana la aproape 100.000 de unitati, romanii opteaza foarte rar pentru aceasta varianta. Ei prefera sa retraga numerar de la bancomate pentru a-si achita apoi cu el cumparaturile.
Astfel, posesorii de carduri platesc o data la doua luni direct la comerciant. Mai exact, cu cele 12,74 milioane de carduri valide aflate in circulatie s-au efectuat in trimestrul al doilea doar 18,89 milioane de tranzactii la POS‑urile montate in Romania, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.
Si asta in ciuda faptului ca pentru plata prin card la comerciant nu se percepe comision, asa cum se intampla in cazul retragerii de numerar de la bancomate. In ceea ce priveste suma tranzactionata in intervalul aprilie-iunie, ea s-a ridicat la 2,72 miliarde de lei (646 de milioane de euro). Mai exact, valoarea medie a unei plati a fost de 144,15 lei (34,25 euro).
9.500 de bancomate instalate
Nici macar cardurile de credit, special concepute pentru cumparaturi, nu sunt mai des folosite de romani. Cu cele 2,28 milioane de carduri de credit aflate in circulatie, romanii nu au efectuat in trimestrul al doilea mai mult de 4,13 milioane de tranzactii.
Mai exact, o tranzactie la mai bine de doua luni. Romanii sunt adeptii numerarului. Posesorii de carduri, fie ele de debit sau de credit, scot bani de la bancomat o data la aproximativ trei saptamani. Iar cum valoarea medie a unei retrageri este de 400 de lei, reiese ca sunt inca foarte multi cei care prefera sa-si retraga printr-o singura tranzactie tot salariul sau o mare parte din el.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii