Romani care sparg la cazinou 100.000 de dolari pe noapte
Data publicarii: 02-09-2009 | LifestyleCine sunt cei care trec seara de seara pragul cazinourilor? Nu exista un portret-robot al jucatorului, spun oamenii din industrie. "Putem vorbi de trei tipologii", afirma Sorin Constantinescu, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania: "Amatorul de distractie, care-si doreste sa se simta bine, visatorul de tip Ogica, care asteapta marele pot, si iubitorul de adrenalina, bogat, dar nu suficient de curajos incat sa faca bungee jumping".
In prima categorie intra in general cuplurile intre 30 si 50 de ani, plictisite adesea si dornice sa iasa din rutina iesitului la restaurant sambata seara. Ei joaca in medie de 200 de lei. In cazinouri, li se ofera clientilor gratuit mancarea si bautura. "E ca in cazul dealerilor de droguri, care ofera gratis tigari cu substante interzise pustilor de liceu", explica Sorin Constantinescu. 20% dintre clienti devin, in timp, dependenti de jocurile de noroc, intr-un interval de maximum 6 luni - 1 an. "Jocurile de noroc creeaza dependenta", spune seful asociatiei, care intentioneaza sa afiseze in incinta cazinourilor din Bucuresti mesaje de acest tip.
O alta tipologie o reprezinta visatorul, romanul tip Ogica, care-si cheltuie ultimii bani din salariu sau din pensie pentru a juca la cazinou. "Genul asta de client asteapta marele pot", spune Sorin Constantinescu. E acelasi pe care il intalnesti la agentiile de pariuri, dar si la Loto 6/49. De regula, e tanar, intre 25 si 40 de ani, pentru ca, "daca e mai matur, stie ca nu exista om care sa se fi imbogatit din jocuri de noroc", afirma Constantinescu.
Peste 50 de ani, om de afaceri realizat, cu foarte multi bani, iahturi si case de vacanta reprezinta caracteristicile celei de-a treia categorii de clienti. De altfel, potrivit celor din industrie, acesta este clientul ideal - cel caruia nu-i pasa daca pierde sau castiga. El joaca sume cuprinse intre 5.000 de dolari si 100.000 de dolari cu aceeasi lejeritate, afirma Constantinescu.
Cat si cine cheltuie in cazinou
Cu o experienta de 20 de ani in industria gamblingului, in Romania, dar si peste Ocean, la Las Vegas, Constantinescu are astazi propriul cazinou, deschis in incinta unui hotel de lux din Bucuresti. "Avem 250 de clienti in fiecare seara, ce cheltuie in medie 125 de euro pe luna", spune el. La randul sau, Andrei Frimescu, directorul de marketing al Casei Vernescu, in incinta careia functioneaza Casino Palace, unul dintre cele mai vechi cazinouri din Capitala, dar si cel mai cunoscut, spune ca suma medie cheltuita de un client este sub 200 de euro, in scadere cu 20-25% fata de anul trecut, insa numarul clientilor a crescut.
Romani sau straini, cine e mai interesat de jocurile de noroc? "Depinde", spune Constantinescu. "Odata cu criza, procentul s-a inversat. Daca inainte aveam doar 40% straini si 60% romani, acum e invers. Majoritatea sunt americani, englezi si turci, in vreme ce evreii - a caror pasiune pentru joc este recunoscuta - au devenit mult mai calculati diminuandu-se numarul celor care joaca". Oricum, barbatii sunt majoritari in cazinouri si prefera, spun oamenii din industrie, in special mesele de joc, spre deosebire de femei care, intr-un procentaj de 60%, sunt atrase de slot machine.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman