INS: Economia romaneasca s-a contractat cu 8,7% in T2
Data publicarii: 01-09-2009 | EconomieProdusul intern brut (PIB) al Romaniei a scazut in trimestrul al doilea al acestui an cu 8,7% fata de perioada similara din 2008, arata datele publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), institutie ce a revizuit usor datele initiale, ce indicau o contractie de 8,8%.
Astfel, in serie bruta, cu date neajustate sezonier, PIB-ul a fost in trimestrul al doilea de 109,93 miliarde lei (26,2 miliarde euro), in scadere - in termeni reali - cu 8,7% fata de intervalul echivalent din 2008. In perioada aprilie-iunie 2009, cursul mediu a fost de 4,1923 lei/euro.
Fata de trimestrul anterior, PIB-ul a inregistrat in trimestrul II o scadere mai moderata, de 1,1%, usor revizuita in jos fata de cea din raportarea "semnal", din 13 august, de 1,2%. In acest caz, datele INS sunt ajustate sezonier, iar valoarea PIB este estimata la 120,4 miliarde lei.
Pentru primul semestru, scaderea economica ramane 7,6%, ca si in estimarea precedenta, mai arata INS, valoarea PIB fiind de 206,45 miliarde lei (48,8 miliarde euro).
Statisticile detaliate privind PIB-ul din al doilea trimestru indica o contractie generalizata a activitatii in economia romaneasca fata de trimestrul similar din 2008. Cea mai importanta cadere - de 14,2% - a avut loc in constructii, sector care inregistra inca un avans in primele trei luni ale anului.
De asemenea, sectorul de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii a inregistrat un declin de 11,4%, agricultura a scazut cu 9,1%, in timp ce activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi au coborat cu 7,4%. Activitatea din industrie s-a contractat cu 7,3%.
O usoara crestere a fost inregistrata doar la categoria "alte servicii", cu 1,4%.
Declinul activitatii din economie a lovit puternic si incasarile la bugetul de stat, volumul impozitelor nete pe produs micsorandu-se cu 13,6%.
Pe partea de utilizare a PIB, datele publicate marti arata o contractie severa a cererii interne, cu 15,6 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2008, in principal pe seama reducerii cu 12% a consumului final total. Cheltuiala pentru consumul final al populatiei s-a diminuat cu 15%, afectand atat vanzarile de marfuri prin comertul cu amanuntul, care s-au redus cu 20,6%, cat si serviciile prestate populatiei (-20,4%).
Insa declinul cel mai sever a fost inregistrat de formarea bruta de capital fix, o masura a investitiilor din economie, care s-au redus cu peste un sfert (25,6%) in al doilea trimestru fata de aceeasi perioada din 2008.
Fata de primul trimestru, scaderea a fost mai putin pronuntata: -11% in constructii, -4,4% in comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii, -4,1% in activitati financiare, de tranzactii imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi, -1,7% in agricultura si -3% la impozite nete pe produs.
In schimb, activitatea din industrie s-a marit in trimestrul al doilea cu 4,5% fata de trimestrul anterior, iar alte activitati de servicii au avansat cu 0,2%.
Guvernul ia in calcul in prezent o contractie economica de 8,5% pentru intregul an 2009, valoare PIB fiind prognozata la 497,3 miliarde lei (118,4 miliarde euro, la un curs mediu estimat la 4,2 lei/euro).
Statistica a mai anuntat ca va prezenta datele detaliate despre evolutia economiei Romaniei in cadrul unei conferinte de presa ce va avea loc la sediul INS, pe 10 septembrie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman