Nutritionistii sustin ca 30 milioane de persoane din UE sunt subalimentate

Data publicarii: 01-09-2009 | Actualitate

In Uniunea Europeana (UE) exista 30 milioane persoane subalimentate, ceea ce genereaza costuri anuale de 170 miliarde euro pentru statele membre, potrivit unor date estimative prezentate, luni, de experti europeni in nutritie, reuniti la un congres la Viena, relateaza AFP.

Costurile generate de subalimentare sunt "de trei ori mai mari" decat cele cauzate de obezitate, se mai arata in text.

"Este un fenomen subestimat. Datele UE arata ca intre 5% si 15% din populatia totala, 40% dintre pacientii spitalelor si 60% dintre cei din azilurile de batrani sunt subalimentati sau in pericol de subalimentare", a explicat Cornel Sieber, seful institutului de biomedicina a Universitatii Erlangen, din Germania.

Un studiu recent realizat pe 75.000 de pacienti din spitale din 30 de tari a aratat ca 60% dintre acestia nu mancau in intregime ce aveau la pranz, 43% dintre ei spunand ca nu le era foame. Dintre acestia doar 25% primeau hrana prin perfuzie.

Nutritionistii avertizeaza ca o alimentatie deficitara are impact negativ asupra sanatatii, prin aparitia de complicatii, care pot duce chiar la deces. Procentul mortalitatii era de doua ori mai mare decat media in cazul persoanelor subalimentate din azilurile de batrani.

"Trebuie facute sistematic bilanturi asupra alimentatiei la intrarea in spital sau intr-un azil de batrani, iar cand se descopera cazuri de subalimentare trebuie sa intervina nutritionisti. Aceste bilanturi ar trebui sa devina la fel de obisnuite precum luarea temperaturii sau masurarea tensiunii arteriale", a sugerat profesorul austriac Michael Hiesmayr.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: