Profitul reinvestit nu ne scapa de forfetar!
Data publicarii: 31-08-2009 | Finante-BanciScaderea din sumele datorate de investitorii care vor beneficia de scutiri se va face numai pana la limita impozitului minim, a decis Executivul. Incepand de la 1 octombrie, mult-asteptata scutire de impozit pe profitul reinvestit va fi operationala. Insa numai in anumite conditii.
Scutirea se va aplica in baza unei ordonante de urgenta al carei proiect il dezvaluie Adevarul, ca si Nota de Fundamentare.
Facilitatea va fi acordata, de la 1 octombrie, doar pentru productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice noi, respectiv masini, utilaje si instalatii de lucru. Sunt considerate noi bunurile industriale care nu au mai fost utilizate.
Cum se calculeaza
Potrivit proiectului de ordonanta, profitul reinvestit reprezinta "soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil cumulat de la inceputul anului, utilizat in acest scop in anul efectuarii investitiei".
Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.
Pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2009, in aplicarea facilitatii "se ia in considerare profitul contabil inregistrat incepand cu 1 octombrie 2009 si investit in activele aferente produse si/sau achizitionate dupa aceeasi data".
Pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, "din profitul contabil cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea", precizeaza initiatorii viitoarei ordonante.
Interesant este ca, in cazul in care - ca urmare a aplicarii acestei facilitati - impozitul pe profit este sub nivelul impozitului minim (forfetar), "contribuabilii sunt obligati la plata impozitului minim", in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă