Profitul reinvestit nu ne scapa de forfetar!
Data publicarii: 31-08-2009 | Finante-BanciScaderea din sumele datorate de investitorii care vor beneficia de scutiri se va face numai pana la limita impozitului minim, a decis Executivul. Incepand de la 1 octombrie, mult-asteptata scutire de impozit pe profitul reinvestit va fi operationala. Insa numai in anumite conditii.
Scutirea se va aplica in baza unei ordonante de urgenta al carei proiect il dezvaluie Adevarul, ca si Nota de Fundamentare.
Facilitatea va fi acordata, de la 1 octombrie, doar pentru productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice noi, respectiv masini, utilaje si instalatii de lucru. Sunt considerate noi bunurile industriale care nu au mai fost utilizate.
Cum se calculeaza
Potrivit proiectului de ordonanta, profitul reinvestit reprezinta "soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil cumulat de la inceputul anului, utilizat in acest scop in anul efectuarii investitiei".
Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.
Pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2009, in aplicarea facilitatii "se ia in considerare profitul contabil inregistrat incepand cu 1 octombrie 2009 si investit in activele aferente produse si/sau achizitionate dupa aceeasi data".
Pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, "din profitul contabil cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea", precizeaza initiatorii viitoarei ordonante.
Interesant este ca, in cazul in care - ca urmare a aplicarii acestei facilitati - impozitul pe profit este sub nivelul impozitului minim (forfetar), "contribuabilii sunt obligati la plata impozitului minim", in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman