Modelul italian: pactul bancilor cu intreprinzatorii
Data publicarii: 31-08-2009 | Finante-BanciSituatia IMM a devenit din ce in ce mai ingrijoratoare in conditiile in care acestea au fost puternic afectate de criza financiara, astfel ca fiecare stat a incercat sa gaseasca o serie de solutii.
Una dintre cele mai mari probleme ale IMM este cea a creditarii, astfel ca multe dintre firme au inregistrat mari datorii pe care ulterior nu le-au mai putut plati. Italia ne ofera un exemplu in acest scop. In data de 3 august Ministerul Economiei si Finantelor, Asociatia Bancara Italiana (ABI) si celelalte Asociatii au semnat un Acord comun in vederea suspendarii datoriilor IMM catre sistemul de creditare, avand ca obiectiv oferirea de sprijin financiar societatilor care se afla in dificultate. Acest Acord a fost semnat la Milano in prezenta ministrului Giulio Termonti de catre reprezentantii ABI, Casartigiani, CIA, CNA, Coldiretti, Confagricoltura, Confapi, Confartigianato, Confcommercio, Confcooperative, Confedilizia, Confesercenti, Confidustria si Lega Coop.
Acordul prevede in principal trei masuri specifice in favoarea IMM: suspendarea pe o perioada de 12 luni a ratelor de principal aferente creditului, suspendarea pe o perioada de 12 luni, respectiv 6 luni a ratelor de principal aferente operatiunilor de leasing respectiv imobiliar sau mobiliar, precum si prelungirea la 270 de zile a scadentelor liniilor de credit.
Potrivit acestui Acord, sunt acceptate la cererea de suspendare de la plata ratelor creditele bancare pe termen mediu si lung, precum si operatiunile de leasing financiar existente la data semnarii Acordului. Acest model italian ar putea fi preluat si in Romania, drept dovada fiind si recenta discutie la nivelul ARB. Astfel, membrii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) vor fi consultati in privinta suspendarii pe un an a platilor la creditele IMM.
In data de 3 august 2009 Ministerul Economiei si Finantelor, Asociatia Bancara Italiana (ABI) si celelalte Asociatii ale societatilor au semnat un Acord comun in vederea suspendarii datoriilor IMM catre sistemul de creditare, cu obiectivul de a oferi sprijin financiar societatilor aflate in dificultate in actuala conjunctura. Va prezentam integral textul Acordului.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice