Protoxidul de azot a devenit principalul inamic al stratului de ozon
Data publicarii: 31-08-2009 | MediuProtoxidul de azot produs prin imprastierea ingrasamintelor si de unele activitati industriale a devenit principalul gaz produs in urma actiunii omului care distruge stratul de ozon, potrivit unui studiu american, citat de AFP.
"Reducerea puternica a clorofluorocarbonatilor sau CFC in ultimii 20 de ani este un mare succes pentru mediu, insa protoxidul de azot produs de om a devenit in prezent inamicul numaru unu al stratului de ozon", spune A.R. Ravishankara, director al laboratorului de cercetare asupra Pamantului al agentiei federale americane pentru oceane si atmosfera (NOAA), principalul autor al studiului.
Rezultatele studiului au fost publicate in numarul de vineri al revistei americane Science.
Chiar daca rolul nociv al protoxidului de azot asupra stratului de ozon era cunoscut de cateva decenii, acest nou studiu masoara pentru prima data impactul sau, utilizand aceleasi referinte ca in cazul CFC si a altor substante ce distrug stratul de ozon.
Protocolul de la Montreal din 1987 a permis controlarea emisiilor si productiei de CFC si de alte substante ce distrug stratul de ozon, insa nu facea referire la substante precum protoxidul de azot, care intre timp a devenit principalul gaz emis prin activitati umane ce distruge stratul de ozon, a explicat expertul american.
Stratul de azot protejeaza flora si fauna de efectele nocive ale unei expuneri excesive la razele ultraviolete emise de soare.
Protoxidul de azot are, de asemenea, si un efect de sera mult mai important decat dioxidul de carbon, astfel ca o reducere a emisiilor in atmosfera ar ajuta nu doar la protejarea stratului de ozon, ci si la lupta impotriva incalzirii climatice, subliniaza autorii studiului.
Gazul este emis in atmosfera in special prin imprastierea de ingrasaminte in agricultura, prin tratarea apelor uzate si prin arderea biomasei. In natura, unele bacterii din sol si din oceane produc, de asemenea, acest gaz. Dentistii folosesc protoxidul de azot pentru anestezii locale.
Expertii estimeaza ca o treime din protoxidul de azot emis pe planeta provine din activitati umane.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii