Udrea: Toata lumea din turism face evaziune fiscala
Data publicarii: 29-08-2009 | TurismMinistrul Turismului, Elena Udrea, a declarat vineri, in statiunea Mamaia, ca noua lege a turismului va avea prevederi menite sa reduca evaziunea fiscala in domeniu.
Una dintre prevederi se refera la impozitul minim forfetar, care va fi aplicat, cel mai probabil, numai pensiunilor si restaurantelor. "Speram ca alaturi de alte masuri pe care le-am luat, cum ar fi aceea de a introduce tichetele de vacanta, si aceasta masura sa scoata la lumina aceaa zona neagra a turismului romanesc, zona nefiscalizata. Dupa ce toata vara la televizuni ati aratat ca e plin litoralul, o sa auzim ca nu au fost decat 50 % maxim ocupate hotelurile, iar daca intrebam ce forta de munca a fost angajata pe litoral, auzim ca au fost cativa ca nu au fost clienti. Toata lumea face evaziune fiscala, sau ma rog aproape toata lumea, dar se intampla nu doar in zona pensiunilor, ci si a hotelurilor mari, nu se declara niciodata exact cati turisti se cazeaza", a spus Udrea.
In cazul hotelurilor, ministrul a declarat ca exista in proiect un sistem de centralizare a datelor in care proprietarii de hoteluri sau administratorii vor trebui sa raporteze catre minister date privind numarul de turisti mult mai repede ca in prezent, poate chiar saptamanal. "Incercam fara sa cream o presiune mare asupra proprietarilor de structuri de cazare sa-i determinam sa intre in legalitate", a precizat ministrul.
In ceea ce priveste valoarea impozitului forfetar, Elena Udrea a precizat ca se asteapta o propunere de la Ministerul de Finante, care va fi analizata apoi de Ministerul Turismului.
Elena Udrea a mai spus ca o alta problema a turismului este legata de conditiile de autorizare. "Mai avem o problema la agropensiuni, acolo unde astazi legea prevede ca la autorizare trebuie sa respecte conditii ca un hotel cu 100 de camere, ceea ce nu este corect. Ar trebui schimbate aceste conditii de autorizare. Ne dorim sa fie foarte usoare si cu costuri minime, pentru ca astazi autorizarea unei agropensiuni duce pana la 100 de milioane, ceea ce inseamna enorm pentru proprietari si multi prefera sa lucreze la negru. Ca sa le pretinzi sa intre in legalitate trebuie sa fii rezonabil si logic", a adaugat ea.
Udrea a mai spus ca o discutie asupra legii turismului a avut loc joi, in cadrul Consiliului Consultativ al Turismului, in cadrul caruia s-au punctat facilitatile fiscale care ar trebuie acordate in domeniu. Printre acestea se numara un TVA de 9% si la alimentatie, nu numai la cazare, cum este acum. "Pe masura ce vom reusi sa convenim si cu Ministerul Finantelor asupra acestora prevederi, noi vom inchide legea si o vom pune in dezbatere publica", a conchis Udrea.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii