Impozitul minim nu moare, se transforma
Data publicarii: 28-08-2009 | Finante-BanciImpozitul minim a starnit inca de la inceput o serie de controverse in conditiile in care acesta era aplicat intreprinderilor mici si mijlocii in momentul in care criza isi facea din ce in ce mai simtita prezenta in mediul economic romanesc. Astfel ca in urma aplicarii acestuia foarte multe IMM au fost nevoite sa-si restranga activitatea, unele intrand chiar in faliment.
Cu toate acestea, premierul Emil Boc s-a declarat a fi multumit de rezultatele obtinute si, mai mult decat atat, acesta a sustinut ca impozitul minim si-a atins scopul si a eliminat firmele cu activitati ilegale si pentru care nu erau achitate taxe. Mai mult chiar, potrivit premierului, de anul viitor acest impozit va fi inlocuit cu impozitul forfetar, aplicat in domenii caracterizate de evaziune fiscala.
''De la 1 ianuarie 2010, vom introduce impozitul forfetar pe activitati unde evaziunea fiscala este dificil de evaluat si care va inlocui impozitul minim, care din punctul meu de vedere si al Guvernului si-a atins scopul pe care l-am dorit, si anume de a elimina de pe piata acele firme care erau folosite doar pentru a realiza intermedieri sau desfasurau alte activitati ilegale'', a declarat premierul Emil Boc.
Coalitia de guvernare a decis ca, de la 1 ianuarie, impozitul forfetar sa fie restrans la domenii sau activitati specifice, decise de specialistii de la Ministerul Finantelor.
Premierul Emil Boc declara, recent, ca impozitul minim trebuie restrans la domeniile si activitatile unde evaziunea fiscala nu poate fi altfel combatuta si eliminata, precum restaurantele.
Parvu: Firmele mici aduceau si ele cativa bani statului, acum nu mai aduc nimic
Cu toate acestea, consecintele aplicarii impozitului forfetar se vad in piata, mediul de afaceri confruntandu-se cu mari probleme.
Florea Parvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), nu este de acord cu declaratia premierului, sustinand ca impozitul minim nu a facut decat sa elimine firme care desi nu desfasurau o activitate foarte mare, aveau un rol pe piata romaneasca si asigurau niste locuri de munca.
"Impozitul minim nu si-a atins scopul. Nu sunt de acord cu premierul. Pai, cum sa isi atinga scopul? Am o intrebare retorica. Pai, daca impozitul minim si-a atins scopul, de ce guvernantii vor ca peste cateva luni sa il scoata si sa-l restranga doar la cateva domenii de activitate? Pai, daca este atat de eficient, de ce vor sa-l scoata? De aici reiese clar ca ceva scartaie'', a declarat, pentru Curierul National, Florea Parvu.
In acelasi timp, acesta a subliniat faptul ca guvernantii trebuiau sa se gandeasca inainte ca '' firmele mici aduceau si ele cativa banuti la bugetul de stat nu trebuiau eliminate in felul acesta. In acest moment nu mai aduc nimic. Este mai bine asa?'', a conchis vicepresedintele CNIPMMR.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului