Oamenii de afaceri romani solicita infiintarea Mediatorului de Credit
Data publicarii: 26-08-2009 | AfaceriCreditarea companiilor da semne timide de revigorare, iar blocajul financiar se adanceste continuu, noteaza Financiarul. In aceste conditii, oamenii de afaceri considera ca infiintarea Mediatorului de Credit dupa model francez ar usura, prin consultanta acordata de acesta firmelor, demersurile dificile si costisitoare pentru obtinerea finantarilor.
Planurile de redresare economica adoptate peste tot in lume pentru a scurta si a usura, in egala masura, iesirea din criza urmaresc, se pare, aceeasi tinta: reluarea fluxurilor de bani in economie prin relansarea creditarii. Unii decidenti politici au reusit sa demareze cu succes aceasta intreprindere, altii nu. Cert este ca Franta face parte din prima categorie, dupa ce presedintele Sarkozy a dat dovada de o reala vointa politica cand, la o luna dupa falimentul Lehman Brothers, a dispus crearea unui plan anticriza, finalizat in numai cinci zile. Un plan care poate fi apreciat drept coerent, de vreme ce a asociat masurile de salvare a sectorului bancar francez cu cele pentru relansarea activitatii intreprinderilor, inclusiv prin investitii publice. A avut grija, in schimb, sa impuna institutiilor de credit, ajutate cu bani publici, un asa-zis criteriu de performanta, si anume un avans al creditarii pe parcursul acestui an de la 3% la 4%. Iar ca sa fie sigur ca lucrurile sunt sub control a infiintat si Mediatorul de Credit, o institutie noua in peisajul financiar mondial, menita sa sesizeze cazurile in care bancile sisteaza abuziv finantarile catre companiile franceze. Motivatia a fost destul de clara: atat timp cat bancile beneficiaza de bani publici este normal ca o parte dintre acestia sa se intoarca in economia reala. Acestea nu au comentat, ci au semnat acordurile de colaborare cu nou infiintata institutie.
Misiune si rezultate
In principiu, misiunea Mediatorului de Credit este orientata spre trei directii: cresterea creditarii la acel nivel de 4% cerut de presedintele Frantei, oferirea de solutii companiilor, in special sectorului IMM, pentru a obtine finantari de la banci si sesizarea Guvernului in cazul aparitiei unor probleme nerezolvate majore. Mediatorul de Credit, a carui activitate a fost de curand prelungita pana la finele anului viitor, este subordonata ministrului de Finante, are o prezenta departamentala, inclusiv in colonii, fiind condus in teritoriu de cei mai inalti reprezentanti ai Bancii Frantei. Conducatorul institutiei, numit de presedintele Nicolas Sarkozy, este in prezent Rene Ricol, care este ajutat de un comitet executiv format din opt membri.
Procedura de sesizare a Mediatorului de Credit este relativ simpla si rapida. Administratorii companiilor carora bancile le-au refuzat finantarea completeaza un chestionar on-line cu informatii referitoare la situatia financiara din ultimele sase luni, soldul bancar, datele institutiei de credit de la care au incercat sa obtina creditul, precum si pe cele privind expertul contabil al firmei. Exista si posibilitatea ca aceste informatii sa fie trimise si prin serviciul postal. Aceasta procedura are ca efect contactarea imediata a bancii in discutie, care are la randul sau doar trei zile pentru a-si motiva refuzarea finantarii. Daca situatia nu evolueaza in acest termen, mediatorul stabileste un contact intre responsabilul din teritoriu al institutiei si compania respectiva. Are loc o verificare amanuntita a dosarului de credit, care, dupa caz, este imbunatatit, si se face o noua cerere la banca, aceeasi care a refuzat prima data sau la alta. In cazul in care compania nu este multumita nici acum de modul in care evolueaza lucrurile, poate cere o alta analiza a dosarului. In aceasta situatie, Mediatorul de Credit are la dispozitie opt zile pentru a accepta continuarea colaborarii.
In aceste conditii, dupa noua luni de existenta, peste 15.000 de intreprinderi au sesizat institutia, iar 85% dintre acestea au obtinut finantarea dorita, adica un volum total de credite de 2,91 miliarde de euro. Autoritatile franceze considera ca, datorita acestei institutii, peste 140.000 de locuri de munca au putut fi salvate, iar blocajul financiar a fost limitat. Odata cu relansarea creditarii si reluarea fluxurilor financiare in economie, statul a putut sa ramburseze companiilor creante in valoare de peste 13 miliarde de euro.
In fond, toata aceasta intreprindere nu a costat niciun ban contribuabilul francez. Dimpotriva a adus un profit net de 1,4 miliarde de euro.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice