Inegalitatea dintre venituri scade lent
Data publicarii: 25-08-2009 | EconomieDin zece familii, patru au castiguri sub media pe economie si doar una are mai mult de 45.000 de lei lunar. Castigurile mari se concentreaza la mai putin de 9% din populatie, in timp ce mai mult de o treime din romani au venituri mici si foarte mici, arata statisticile oficiale.
Raportul dintre veniturile foarte mici si cele foarte mari este de 1 la 4,6 in cazul gospodariilor si de 1 la 7,8 in cazul persoanelor, arata o analiza referitoare la inegalitatea veniturilor, publicata recent de Institutul National de Statistica (INS).
Acest raport se amelioreaza foarte lent, de la an la an, cifrele schimbandu-se doar la nivel de zecimale si mai mult ca efect statistic decat ca rezultat al imbunatatirii calitatii vietii.
In 2007, spre exemplu, intre prima si ultima categorie de venituri exista un raport de 1 la 4,9 in cazul gospodariilor si de 1 la 8 in cazul persoanelor.
Statisticienii impart populatia, in functie de veniturile gospodariilor si ale persoanelor, pe decile, adica pe 10 "felii" a cate 10% din total. In prima decila se situeaza cei cu veniturile cele mai mici, iar in decila a zecea - cei cu veniturile cele mai mari.
Intre prima si a zecea decila se identifica principalele diferente care arata inegalitatea veniturilor. In Romania, familiilor din prima decila (cu venituri mai mici de 1.000 de lei) le revine doar 4,7% din totalul castigurilor lunare, in timp ce gospodariilor din ultima decila (cu mai mult de 46.000 de lei) le revine aproape 22% din total.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des