Scoala romaneasca, o mare fabrica de angajati nefericiti
Data publicarii: 25-08-2009 | ActualitateScoala romaneasca "nu este una producatoare de someri pe banda rulanta", asa cum spunea, cu o saptamana in urma, presedintele Traian Basescu. Este doar o mare fabrica de angajati nemultumiti de locul de munca. Cel putin asa arata un studiu realizat in premiera in Romania de Centrul Educatia 2000+ (unul dintre cele mai importante centre de politici si consultanta in domeniul educatiei), cu sprijinul unor experti de la firma britanica "Mott MacDonald".
Astfel, potrivit cercetarii al carei beneficiar este - printr-un program european - Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), peste 90% dintre absolventii de studii superioare isi gasesc un job in maximum doi ani de la terminarea facultatii, insa doar 17% sunt si multumiti de locul lor de munca.
Mult prea multi juristi
Cercetarea, realizata pe un esantion reprezentativ de absolventi, angajatori, reprezentanti ai agentiilor de recrutare a fortei de munca si ai asociatiilor profesionale, a evaluat impactul pe care-l au pe piata muncii studiile universitare din patru domenii: Drept, Inginerie Mecanica, Stiintele Comunicarii si Tehnologia Informatiei. Potrivit acesteia, nu doar absolventii sunt nemultumiti. Si angajatorii au o serie de probleme legate de prestatia acestora la pri mul lor job si acuza cel mai frecvent faptul ca tinerii nu stiu sa aplice in practica ceea ce au invatat.
Reprosurile sefului accentueaza apoi nemultumirea fostului student fata de scoala pe care a urmat-o. "Sunt rarisime cazurile in care un absolvent nimereste un job si acela este jobul pe care si l-a dorit, de aceea satisfactia absolventilor fata de studiile pe care le-au facut este intr-un trend descrescator. Exista astfel si problema continutului formarii - ce stiu acesti tineri sa faca dupa finalizarea studiilor", este explicatia prof. univ. dr. Mihai Korka, team leader al proiectului.
O alta problema care ingreuneaza gasirea primului serviciu este si supraoferta de candidati care duce la suprasaturarea pietei. "La stiinte juridice, de exemplu, avem la fiecare jumatate de milion de locuitori o Facultate de Drept, astfel ca numarul anual de absolventi este de 9.000-10.000, in conditiile in care piata nu poate absorbi de cat 2.000-2.500. Pregatim de patru ori mai mult decat avem nevoie", a mai explicat profesorul.
Nici absolventii de Stiinte ale Comunicarii nu sunt in alta situatie, in conditiile in care, in ultimii cinci ani, numarul institutiilor de invatamant superior care ofera studii de jurnalism, comunicare si relatii publice s-a dublat.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des