Cum se bate moneda in Romania
Data publicarii: 24-08-2009 | Finante-BanciMonetaria statului produce bani pe banda rulanta. O cantitate de peste 1 miliard de rondele de metal este transformata anual in monede de 1 ban, 5, 10 si 50 de bani.
Cererea de batere a monedei nu vine doar din partea Bancii Nationale, ci si din partea altor banci centrale, insa institutia nu a facut bani, pana acum, decat pentru Republica Moldova, care nu are monetarie proprie.
Potrivit directorului general al Monetariei Nationale, Mircea Baradau, a declarat pentru evz.ro ca "restul comenzilor nu a fost onorat pentru ca institutia nu are capacitatea necesara pentru procesarea unei cantitati mai mari, iar BNR are prioritate in fata oricarui alt client".
Drumul Leului
Dar sa fabrici bani nu este nici ieftin si nici usor. De la productia de prese monetare, masinariile care imprima monedele, si pana la depunerea maruntisului in seiful Bancii Nationale, toate operatiunile se fac cu costuri ridicate.
Drumul leului romanesc porneste de undeva din Europa. Si asta pentru ca importam metalul, respectiv rondelele de otel, pe care monetaria le transforma in bani.
"Confectionarea rondelelor se face greu, cu consum mare de energie. Foarte putine monetarii isi produc singure blank-urile. Straturile de nichel, cupru si alama se depun electrochimic, prin galvanizare. In procesul de acoperire galvanica se emana tot felul de gaze si substante poluante", explica Mircea Badarau.
Fisa se transforma in ban
Ajunse in Romania, in atelierele monetariei, rondelele iau forma banilor, prin presare intre doua matrite, imprimandu-se moneda.
Procedeul se realizeaza cu ajutorul unei prese monetare, masinarie care transforma rondelele in monede, cu un ritm de 700 de lovituri pe minut, proces pe care inginerul Badarau il compara cu functionarea unei mitraliere.
Banii sunt ambalati apoi in fisicuri si trimisi la BNR, in conditii speciale de securitate. Reprezentantul Monetariei nu a putut sa spuna cati bani ies de pe poarta monetariei, insa precizeaza ca anual sunt prelucrate 5-600 de tone de rondele.
Directorul institutiei a explicat ca, la inceputul fiecarui an, Banca Nationala, trimite comanda de moneda, comanda care reprezinta planul de emisiune al monetariei pentru anul respectiv.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii