Cum sa reactionezi cand afli ca un coleg ti-a furat ideea
Data publicarii: 24-08-2009 | HR/CariereFurtul de idei la locul de munca este o practica des intalnita, determinata, in general, de doua dominante ale fiintei umane: frica si comoditatea, dupa cum explica Charmaine McClarie, fondatorul McClarie Group, firma de consultanta in domeniul leadership-ului si comunicarii interpersonale.
"Colegii de serviciu cred ca isi pot asigura un avantaj fata de ceilalti preluand o idee auzita pe holuri sau in birou. Daca unul dintre ei se simte neputincios sa conceapa propriul plan sau sa vina cu o idee originala, atunci vede furtul ca singura solutie de afirmare", spune McClaire.
Consultantul crede ca motivul pentru care cineva isi insuseste ideile altcuiva nu este la fel de important ca modul in care victima reactioneaza cand se vede pusa intr-o astfel de situatie. In acest sens McClaire are cateva sugestii:
1. Crearea de sustinatori pentru propria idee. Marea greseala pe care o fac multi este de a-si spune planurile persoanelor din imediata proximitate. In acest fel riscul ca altcineva sa-si aroge meritele unei strategii cu potential creste substantial. Pentru a evita aceasta perspectiva, expertul recomanda dezvaluirea ideii doar persoanelor cu greutate, managerilor din departament sau sefilor directi si, pe cat posibil, in timpul unei discutii oficiale.
2. Reafirmarea viziunii. Cand ai observat ca ideea ti-a fost furata, intoarce perspectiva, felicitandu-l pe uzurpator pentru buna comunicare a ideei tale. Spune-le sefilor ce munca reusita a facut ajutandu-te sa-ti faci ideea cunoscuta.
3. Cere ajutorul persoanelor de incredere. Roaga-ti colegii apropiati sa vorbeasca la cea mai apropiata sedinta despre ideea ta, astfel incat sa previi un potential furt.
4. Du planul mai departe. Daca nu ai reactionat suficient de rapid si altcineva a prezentat ideea generata de tine sefilor, cel mai abil e sa o completezi si sa o structurezi la un nivel superior. In acest fel, recastigi avantajul pierdut in prima faza.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice