Cum sa reactionezi cand afli ca un coleg ti-a furat ideea
Data publicarii: 24-08-2009 | HR/CariereFurtul de idei la locul de munca este o practica des intalnita, determinata, in general, de doua dominante ale fiintei umane: frica si comoditatea, dupa cum explica Charmaine McClarie, fondatorul McClarie Group, firma de consultanta in domeniul leadership-ului si comunicarii interpersonale.
"Colegii de serviciu cred ca isi pot asigura un avantaj fata de ceilalti preluand o idee auzita pe holuri sau in birou. Daca unul dintre ei se simte neputincios sa conceapa propriul plan sau sa vina cu o idee originala, atunci vede furtul ca singura solutie de afirmare", spune McClaire.
Consultantul crede ca motivul pentru care cineva isi insuseste ideile altcuiva nu este la fel de important ca modul in care victima reactioneaza cand se vede pusa intr-o astfel de situatie. In acest sens McClaire are cateva sugestii:
1. Crearea de sustinatori pentru propria idee. Marea greseala pe care o fac multi este de a-si spune planurile persoanelor din imediata proximitate. In acest fel riscul ca altcineva sa-si aroge meritele unei strategii cu potential creste substantial. Pentru a evita aceasta perspectiva, expertul recomanda dezvaluirea ideii doar persoanelor cu greutate, managerilor din departament sau sefilor directi si, pe cat posibil, in timpul unei discutii oficiale.
2. Reafirmarea viziunii. Cand ai observat ca ideea ti-a fost furata, intoarce perspectiva, felicitandu-l pe uzurpator pentru buna comunicare a ideei tale. Spune-le sefilor ce munca reusita a facut ajutandu-te sa-ti faci ideea cunoscuta.
3. Cere ajutorul persoanelor de incredere. Roaga-ti colegii apropiati sa vorbeasca la cea mai apropiata sedinta despre ideea ta, astfel incat sa previi un potential furt.
4. Du planul mai departe. Daca nu ai reactionat suficient de rapid si altcineva a prezentat ideea generata de tine sefilor, cel mai abil e sa o completezi si sa o structurezi la un nivel superior. In acest fel, recastigi avantajul pierdut in prima faza.
George Trifu
george.trifu@banknews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă