Amazon, Microsoft si Yahoo s-au unit impotriva gigantului Google
Data publicarii: 24-08-2009 | MediaAmazon, Microsoft si Yahoo au creat o coalitie numita "Open Book Alliance" (Alianta cartilor cu acces liber) in incercarea de a opri planurile gigantului Google, care intentioneaza sa creeze cea mai mare biblioteca virtuala din lume, informeaza presa de specialitate, citata de NewsIn.
Cei trei giganti, carora li s-au alaturat biblioteci si asociatii de editori din SUA si Europa, se opun unei intelegeri amiabile care ar putea face din Google sursa principala de carti scanate. "Google incearca sa monopolizeze sistemul bibliotecilor digitale. Daca intelegerea va functiona, vor da lovitura", a declarat Brewster Kahle, fondatorul Arhivei de pe Internet.
Totul a pornit in 2008, cand compania care a creat imensul motor de cautare a ajuns la o intelegere cu editorii si autorii in privinta a doua procese care acuzau compania de incalcarea drepturilor de autor pentru scanarea neautorizata a cartilor. In aceasta intelegere, Google a fost de acord sa plateasca 125 milioane de dolari pentru a crea un Registru al Drepturilor Cartii, in care autorii si editorii isi pot inregistra operele, urmand sa primeasca 70% din vanzarea lor, companiei Google revenindu-i 30% din castiguri.
Google ar fi primit si dreptul de a digitaliza carti carora nu li se cunoaste autorul. Volumele de acest tip, pentru care nu poate pretinde nimeni drepturi de autor, se estimeaza ca reprezinta 50-70% dintre cartile publicate dupa 1923. Intelegerea Google cu editorii si autorii ar trebui sa trebui sa fie parafata pana pe 4 septembrie.
Arhiva pentru Internet scaneaza 1.000 carti zilnic, la pretul de 30 centi pagina. Aceasta formatiune non-profit s-a opus, de multa vreme, acestei intelegeri dintre Google, editori si autori. Avocatul aliantei nou-create este Gary Reback, cel care a convins Departamentul de Justitie din SUA sa demareze o ancheta asupra practicilor non-concurentiale ale Microsoft, in anii 90.
Conform datelor furnizate de compania de cercetare ComScore Inc, Google domina in iunie aproximativ 65% din piata motoarelor de cautare. Impreuna, Microsoft si Yahoo acopereau 28%.
Gigantul informational Microsoft a raportat in luna iulie scaderea cu 29% a profitului net inregistrat in al patrulea trimestru fiscal, la 3,05 miliarde dolari, sau 34 centi pe actiune. La randul sau, Yahoo! Inc., detinatorul celui de-al doilea cel mai popular motor de cautare, a anuntat un profit net in crestere la 141,4 milioane dolari pentru al doilea trimestru, dar a estimat ca vanzarile vor scadea in trimestrul urmator, din cauza reducerii bugetelor pentru publicitate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii