BCR: Concedierile excesive in sectorul public ar ingreuna redresarea economiei
Data publicarii: 22-08-2009 | EconomieScaderea cheltuielilor cu salariile in sectorul public, preponderent din concedieri, ar crea presiuni "extrem de puternice" asupra economiei, afectand cererea pe plan intern, precum si increderea investitorilor straini, considera economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.
"Scaderea cheltuielilor in sectorul public ar putea sa se realizeze prin reducerea salariilor si prin restructurari. Daca nu se restructureaza cheltuielile, restrangerea deficitului bugetar va fi foarte dificila, insa aceasta diminuare a cheltuielilor in sectorul public trebuie facuta eficient, deoarece, altfel, sectorul privat ar fi expus unor eforturi mult mai mari de corectie", a spus Anghel.
Pe de alta parte, economistul avertizeaza ca Romania "nu e pregatita in momentul de fata pentru un numar foarte mare de someri".
"Reducerea cheltuielilor exclusiv prin concedieri ar putea crea presiuni extrem de puternice pe economie, deoarece, in timp ce alte state isi vor reveni, Romania s-ar redresa mai greu, pentru ca o crestere a numarului de someri ar afecta cererea. Chiar daca inflatia va continua sa scada, impactul pe PIB ar fi unul negativ. In plus, o astfel de evolutie influenteaza negativ sentimentul investitorilor straini", a mai precizat Anghel.
BCR estimeaza ca rata somajului din Romania ar putea ajunge la 7,4% in 2009, cifra similara celei din prognoza anterioara, insa a revizuit semnificativ proiectia pentru rata somajului in 2010, la 9%, de la 7,6%.
"Din reducerile de cheltuieli necesare, pe care guvernul le-a anuntat, ar rezulta ca numarul posturilor desfiintate in sectorul public ar urma sa fie de circa 130.000. Daca sectorul public nu face restructurari, sectorul privat ar putea fi nevoit sa compenseze prin eforturi mai mari", a explicat economistul sef al BCR.
Pentru acest an, guvernul a agreat cu Fondul Monetar International (FMI) incadrarea deficitului bugetar in limita a 7,3% din PIB.
BCR estimeaza ca deficitul bugetar se va restrange anul viitor la 6,5% din PIB, pentru ca in 2011 sa coboare la 5,1% din PIB, cifre care depasesc proiectiile guvernului.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului