Blocajul financiar ramane boala cronica a economiei
Data publicarii: 21-08-2009 | Finante-BanciIncidentele de plata cu instrumente de debit s-au temperat in luna iulie, dupa recordul inregistrat cu o luna in urma, desi raman inca la cote ridicate. Astfel, valoarea platilor respinse de banci a scazut usor la 794 de milioane de lei, de la 823 de milioane de lei, pe fondul reducerii refuzurilor la plata cu bilete la ordin.
Dupa recordul inregistrat in iunie 2009, cand bancile au refuzat la plata 45.776 de instrumente de debit, in valoare-record de 823,3 milioane de lei, cea de-a doua luna a verii a adus o relativa temperare a incidentelor de acest tip. Astfel, valoarea platilor respinse de societatile bancare a scazut la 794 de milioane de lei, pe fondul reducerii refuzurilor la plata cu bilete la ordin.
Potrivit datelor publicate ieri de Centrala Incidentelor de Plati, in iulie 2009, sumele refuzate la plata cu bilete la ordin au scazut cu aproximativ 31 de milioane de lei, pana la 700 de milioane de lei, inregistrandu-se 43.276 de refuzuri, cu 50 mai putine decat in iunie. Totusi, sumele respinse la plata cu cecuri au crescut in perioada analizata cu 25 de milioane de lei, pana la 938,7 milioane de lei. In acelasi timp, se constata o intensificare a incidentelor generate cu cambii, sumele refuzate la plata cu astfel de instrumente dublandu-se practic in iulie fata de iunie 2009, pana la 38.000 de lei. De altfel, probleme legate de acest tip de instrumente nu au existat inainte de luna mai 2009.
Avansul anual nu se tempereaza
Desi fata de iunie 2009, sumele refuzate la plata au scazut, ritmul de crestere anual al acestora nu se tempereaza. Avansul a urcat in iulie 2009 la 159%, de la un ritm de crestere anual de 136% inregistrat in iunie. In acelasi timp, avansul anual al sumelor respinse la plata cu cecuri a fost de 134%, iar cel cu bilete la ordin, de 163%. De fapt, situatia platilor cu instrumente de debit a inceput sa se deterioreze rapid in ultimul trimestru al anului trecut, cand, de la o valoare a refuzurilor de 496,4 milioane de lei inregistrata in octombrie, brusc s-a ajuns in noiembrie la 723 de milioane de lei. Ulterior, incidentele s-au mai temperat, dar in iunie 2009 problemele s-au agravat din nou. Una dintre explicatii este si valoarea mare a TVA-ului nerambursat la timp firmelor, care atinsese, la finele semestrului I, un nivel-record de 2,54 miliarde de lei.
In ceea ce priveste ritmul de crestere al numarului total de refuzuri, acesta depaseste 100% aproape in toate cazurile. Practic, avansul a fost de 106% la nivel global, de 97% in cazul cecurilor si de 107% in cazul biletelor la ordin.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des