Un important economist contesta rolul dolarului ca moneda globala de rezerva
Data publicarii: Astazi, 21-08-2009 | InternationalRolul dolarului ca moneda de rezerva pe plan mondial este "indoielnic", iar moneda americana prezinta un nivel ridicat de risc, a declarat economistul Joseph Stiglitz, castigator al unui premiu Nobel, informeaza Bloomberg.
"Avem nevoie de un sistem global de rezerva", a declarat Stiglitz, profesor la Columbia University, cu ocazia unei conferinte din Bangkok, adaugand ca un astfel de proiect ar avea de castigat in cazul in care ar obtine sprijinul Chinei.
Dolarul s-a depreciat cu aproximativ 12% din luna martie in fata unui cos de valute din care fac parte moneda unica europeana, yenul si alte patru monede importante.
China, care este principalul detinator de rezerve valutare din lume, si Rusia au cerut o noua moneda globala care sa inlocuiasca dolarului ca valuta de rezerva.
"Sistemul actual este pe cale de prabusire", a declarat Stiglitz. "Dolarul nu este bun ca moneda rezerva, momentan nu aduce aproape niciun fel de randament si o analiza mai atenta arata ca moneda americana prezinta un grad ridicat de risc", a adaugat acesta.
Autoritatile din SUA si Europa au pompat un nivel masiv de lichiditati in economia globala, politica ce ar putea duce la crearea unor bule din cauza oportunitatilor limitate de investitii, este de parere economistul.
Castigatorul premiului Nobel a precizat ca nu crede afirmatiile Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, ca va reduce nivelul lichiditatilor de pe piata atunci cand va fi nevoie.
Criza globala semnaleaza si finalul capitalismului de tip american, este de parere Stiglitz. Sistemul financiar global a continuat sa functioneze doar datorita injectiilor masive de capital, iar Stiglitz este de parere ca este in continuare nevoie de actiuni comune, pentru a lupta cu efectele crizei.
Stiglitz are o viziune mai pesimista in ceea ce priveste economia americana, afirmand ca in ciuda faptului ca perioada cea mai dificila a recesiunii a trecut, sunt mari sanse ca somajul in urmatorii trei ani sa fie mai mare decat nivelul actual.
Stiglitz a primit premiul Nobel in 2001 pentru studierea problemelor ce pot aparea pe piete atunci cand actorii implicati nu au acces egal la informatii.
Economistul a fost presedinte al Comisiei de consilieri economici ai Casei Albe in timpul Administratiei Bill Clinton.
Stiglitz a mai ocupat si functia de economist sef al Bancii Mondiale intre 1997 si 2000, perioada in care s-a confruntat cu Casa Alba pe probleme legate de politici economice pe care principala economie mondiala le sustinea in cadrul Fondului Monetar International (FMI).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice