Romanii prefera in continuare vinul ieftin
Data publicarii: 21-08-2009 | ActualitateConsumatorii romani isi mentin in continuare preferinta pentru a cumpara vin la un pret cat mai redus, cu toate ca in acest caz au acces la o calitate net inferioara. Potrivit directorului general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, in piata se prefera vinul economic si mediu. ''In general, atunci cand vorbim de piata romaneasca constatam ca se mentine trendul consumului de vin economic si mediu, acesta reprezentand peste 50% din piata. Altfel spus, romanii prefera vinul sub 2 euro sticla, vinul alb find cautat in proportie de 65%'', a declarat, pentru Curierul National, Ovidiu Gheorghe.
In ceea ce priveste vinurile cu denumire de origine controlata (DOC) marea majoritate a romanilor nu mai este asa de receptiva, aceasta piata fiind insa prezenta in topul cunoscatorilor. '' Atunci cand vorbim de vinuri cu denumire de origine controlata (DOC) acestea raman in topul cunoscatorilor, ceilati recurgand la celelalte categorii'', sustine directorul general al PNVV.
Pentru acest an Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) estimeaza o productie de vinuri cu denumire de origine controlata (DOC) de 480.000 hectolitri, cu 10% mai mult fata de anul trecut, cand a fost de 437.000 de hectolitri. "Preconizam o crestere a productiei de vin datorita faptului ca in acest an avem conditii climatice favorabile culturii vitei-de-vie, care au condus la coacerea mai devreme a strugurilor si acumularea unei cantitati ridicate in zaharuri", a declarat directorul general din cadrul MAPDR, Daniel Botanoiu, potrivit NewsIn.
Cu toate acestea, presedintele PNVV ne-a declarat ca desi nu are inca date oficiale, din discutiile purtate pana acum cu membrii patronatului reiese faptul ca in 2009 nu se va inregistra neaparat o crestere a productiei, ci mai degraba o mentinere la nivelul anului trecut.
Vinul DOC romanesc a ajuns in Danemarca, Italia, Spania si China
Din datele MAPDR reiese ca Romania a exportat in primele cinci luni ale anului curent o cantitate de 5.600 hectolitri vin DOC, cu 8% mai putin decat in perioada similara a anului trecut, cand cantitatea exportata a fost de 6.100 hectolitri. De asemenea, valoarea vinului exportat in primele cinci luni ale anului in curs a fost de 745.000 euro, cu circa 25% mai putin fata de valoarea totala din aceeasi perioada a anului trecut (988.000 euro). Principalele tari in care s-a realizat exportul au fost Danemarca, Italia, Spania si China.
Pe de alta parte, cantitatea de vin DOC importata in primele cinci luni din 2009 a fost de 3.500 hectolitri, cu o valoare de 1,046 milioane euro, in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-au importat 10.900 hectolitri (1,928 milioane euro). Principalele tari din care s-a realizat importul sunt Franta, Italia, Ungaria si Spania. Potrivit MAPDR, scaderea exportului si a importului de vinuri DOC este determinata de reducerea cererii de vinuri pe piata externa si interna, ca urmare a crizei economice.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii