Seful Fiscului: Tara asta nu este verificata

Data publicarii: Astazi, 21-08-2009 | Finante-Banci

ANAF va spori controlul pe venitul persoanelor fizice si va inaspri masurile de contracarare a evaziunii fiscale pe achizitiile intracomunitare. Fiscul pare mai inspaimantat ca niciodata de amploarea evaziunii fiscale, dar este deranjat si de unele lacune legislative, pe care vrea sa le corecteze.

Intalnirea cu Sorin Blejnar, seful Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF), a inceput cand un comisar al Garzii Financiare inca nu terminase de prezentat un caz suspect de evaziune fiscala. O societate comerciala din Ilfov a adus produse petroliere din Bulgaria, de la o rafinarie. Firma romaneasca nu detine licenta de operator autorizat sau de antrepozit fiscal.

Acciza mica face evaziunea mare

Din documentele prezentate de aceasta, produsul adus din tara vecina ar fi pacura. Potrivit lui Blejnar, motivul inscrierii produsului ca fiind pacura este nivelul redus al accizei: 15 euro pe tona. "In realitate, marfa respectiva nu e nici pacura, nici motorina, dar are niste particularitati fizico-chimice asemanatoare carburantilor auto. Prin amestecare, in unele locatii clandestine, se obtin carburantii auto contrafacuti", ne lamureste seful ANAF.

"Cand intalnim astfel de actiuni, avem surprize. Nu suntem dotati, nici noi, nici politia, in asa fel incat sa avem depozite in care sa tinem aceste produse, fie sa le pastram ca proba, fie sa le valorificam in regim de urgenta", spune Blejnar.

"Acestea sunt problemele noastre: ne confruntam cu niste retele foarte bine organizate, care au avocati buni, din case mari de avocatura si profita si de scapari legislative", se plange seful Fiscului. Alte state cum se descurca? "Peste tot sunt probleme de genul asta", replica Blejnar, dupa care trece la prezentarea modului in care era structurata ANAF la momentul la care a ajuns el la conducerea institutiei: o agentie stufoasa si ineficienta.

"Controlul fiscal era foarte fragmentat. Erau cate trei sau patru autoritati de control separat la nivelul fiecarui judet, fiecare cu coordonare proprie si cu director general, secondat de doi, chiar trei adjuncti. Pana in luna aprilie, am redus 993 de functii de conducere", se lauda Blejnar.

La nivelul unui judet, activitatea de control era structurata pe mai multe paliere: un aparat de inspectie fiscala in cadrul Directiilor Generale ale Finantelor Publice, unul la administratiile de municipiu si inca un compartiment de control la administratiile pentru contribuabili mici si mijlocii.

"Dimineata in control, seara la bere"

"Am luat decizia de unificare a controlului fiscal. In fiecare oras erau cate trei structuri, iar tara asta nu este verificata, de fapt", se plange Blejnar.

"Nu se poate ca inspectorul fiscal sa stea, de multe ori, pe aceeasi strada cu cel care face evaziune fiscala, dimineata sa mearga in control si seara sa iasa amandoi la bere", se revolta seful de la Fisc.

Dupa care adauga ca el va face politica Guvernului. Si care este politica Guvernului? Cea mai importanta strategie, in momentul de fata, pare combaterea evaziunii fiscale. Despre acest lucru se vorbeste, in ultima perioada, cat nu s-a vorbit in toti anii trecuti. Blejnar spune ca evaziunea a ajuns la o cota alarmanta in Romania, dar, daca ne incalzeste cu ceva, intreaga Europa are probleme cu evaziunea fiscala.

"Comisarul european pe probleme de fiscalitate, Laszlo Kovacs, a propus, zilele trecute, o serie de masuri pentru combaterea fraudei cu plata TVA in statele europene. Se vorbeste chiar despre crearea unui Eurofisc. Avem experti detasati acolo, care vor vedea exact despre ce este vorba", ne linisteste presedintele ANAF.

Au inceput controale pe domenii in care nu s-a umblat deloc pana acum, dupa cum spune seful Fiscului, si anume tranzactiile imobiliare.

"Nu s-a verificat ani de zile un segment de genul acesta. Am intrat in forta si pe monitorizarea achizitiilor intracomunitare de produse, in special a celor agroalimentare si a celor accizabile. Anul acesta, Garda Financiara a intocmit peste 170 de sesizari penale pe achizitiile intracomunitare de produse agro-alimentare, cu prejudicii de peste 186 de milioane de lei si confiscari efective de peste 19 milioane de lei", adauga Sorin Blejnar.

Ce ne asteapta?

Seful ANAF nu crede in controale excesive, dupa cum ne-a declarat, ci in controale eficiente. O statistica a cazurilor de evaziune depistate de la inceputul anului, in comparatie cu 2008, nu poate sa ne ofere insa. "Nu stiu daca vom spori controalele, fiindca ne vom face simtita prezenta acolo unde avem indicii ca evaziunea fiscala e mare. Eu nu sunt adeptul controalelor repetate, fara eficienta. Trebuie sa ne intarim foarte bine controlul documentar si analiza de risc", anunta Blejnar.

Oficialul precizeaza ca rambursarile ilegale de TVA vor fi domeniul-tinta. "In primul trimestru, din peste 800.000 de deconturi de TVA, 400.000 sunt cu sume negative - adica au TVA de recuperat -, iar rambursari efective solicita doar 3,14%. Deci 96% din cei cu sume negative nu mai solicita rambursari, fiindca acest lucru presupune control fiscal. De care le este frica", este convingerea lui Blejnar. El precizeaza ca a cerut intensificarea controalelor la persoane fizice.

"Am cerut sa impulsionam verificarile la persoane fizice care desfasoara activitate economica sau care nu-si declara veniturile. Avem obligatia de a verifica persoanele fizice, bogate sau sarace deopotriva", a adaugat presedintele ANAF.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: