Fitch a confirmat ratingul BBB pentru Banca Romaneasca, cu perspectiva negativa
Data publicarii: 20-08-2009 | Finante-BanciAgentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat ratingul Bancii Romanesti pentru credite pe termen lung 'BBB', cu perspectiva negativa, ratingul creditelor pe termen scurt 'F3', ratingul individual 'D' si ratingul de sustinere '2', arata un comunicat Fitch.
Ratingurile creditelor pe termen scurt si lung, precum si ratingul de sustinere arata potentialul ridicat al Bancii Romanesti sa beneficieze de sprijin din partea bancii mama, National Bank of Greece. Ratingul individual reflecta dimensiunile reduse ale bancii, profitabilitatea slaba, baza restransa de depozite de la clienti si riscurile de creditare aparute in urma extinderii rapide.
De asemenea, reflecta o buna gestionare a riscurilor, cu ajutorul National Bank of Greece, un nivel bun de lichiditate si riscuri limitate in piete.
Banca Romaneasca are o profitabilitate din activitatea de baza scazuta, ceea ce reflecta o crestere continua a costurilor in 2008 si o majorare a provizioanelor pentru credite.
"In contextul crizei financiare mondiale, banca a sistat toate investitiile noi si nu si-a mai comercializat competitiv noile imprumuturi. Conditiile de creditare au fost inasprite semnificativ ca urmare a crizei, iar politicile prudente de management au fost dictate de banca mama", subliniaza analistii Fitch.
Agentia de rating mai precizeaza ca banca ramane expusa la riscurile aferente creditelor in valuta acordate fara garantii. Creditele neperformante au reprezentat 2,3% din totalul imprumuturilor in primul trimestru din 2009.
Banca Romaneasca ramane dependenta de finantarea primita de la compania mama. Ca si in cazul altor banci romanesti, nivelul lichiditatii este confortabil, ca urmare a cerintelor conservatoare de lichiditate impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Banca Romaneasca, prezenta de 16 ani pe piata bancara din Romania, are un capital social de 200 milioane euro o retea nationala formata din 150 de unitati.
In octombrie 2003, grupul financiar elen National Bank of Greece (NBG) a cumparat pachetul majoritar de la Banca Romaneasca, detinand in prezent 89,07% din capitalul social al acesteia. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 10,21% din capitalul social al bancii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului