Fitch a confirmat ratingul BBB pentru Banca Romaneasca, cu perspectiva negativa
Data publicarii: 20-08-2009 | Finante-BanciAgentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat ratingul Bancii Romanesti pentru credite pe termen lung 'BBB', cu perspectiva negativa, ratingul creditelor pe termen scurt 'F3', ratingul individual 'D' si ratingul de sustinere '2', arata un comunicat Fitch.
Ratingurile creditelor pe termen scurt si lung, precum si ratingul de sustinere arata potentialul ridicat al Bancii Romanesti sa beneficieze de sprijin din partea bancii mama, National Bank of Greece. Ratingul individual reflecta dimensiunile reduse ale bancii, profitabilitatea slaba, baza restransa de depozite de la clienti si riscurile de creditare aparute in urma extinderii rapide.
De asemenea, reflecta o buna gestionare a riscurilor, cu ajutorul National Bank of Greece, un nivel bun de lichiditate si riscuri limitate in piete.
Banca Romaneasca are o profitabilitate din activitatea de baza scazuta, ceea ce reflecta o crestere continua a costurilor in 2008 si o majorare a provizioanelor pentru credite.
"In contextul crizei financiare mondiale, banca a sistat toate investitiile noi si nu si-a mai comercializat competitiv noile imprumuturi. Conditiile de creditare au fost inasprite semnificativ ca urmare a crizei, iar politicile prudente de management au fost dictate de banca mama", subliniaza analistii Fitch.
Agentia de rating mai precizeaza ca banca ramane expusa la riscurile aferente creditelor in valuta acordate fara garantii. Creditele neperformante au reprezentat 2,3% din totalul imprumuturilor in primul trimestru din 2009.
Banca Romaneasca ramane dependenta de finantarea primita de la compania mama. Ca si in cazul altor banci romanesti, nivelul lichiditatii este confortabil, ca urmare a cerintelor conservatoare de lichiditate impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Banca Romaneasca, prezenta de 16 ani pe piata bancara din Romania, are un capital social de 200 milioane euro o retea nationala formata din 150 de unitati.
In octombrie 2003, grupul financiar elen National Bank of Greece (NBG) a cumparat pachetul majoritar de la Banca Romaneasca, detinand in prezent 89,07% din capitalul social al acesteia. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 10,21% din capitalul social al bancii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii