KPMG: Autoritatile inaspresc controalele privind preturile de transfer
Data publicarii: 20-08-2009 | ActualitateUn studiu efectuat de KPMG Global Transfer Pricing Services arata ca mai multe guverne din intreaga lume, inclusiv Romania, au decis sa inaspreasca controalele privind tranzactiile transfrontaliere intre companii din acelasi grup, in cautarea de noi surse de venit.
Astfel, in cazul Romania, Teodora Alecu, senior manager al echipei Servicii de Preturi de Transfer din KPMG Romania, considera ca "intensificarea vigilentei autoritatilor fiscale romane in ceea ce priveste controalele din domeniul preturilor de transfer este o realitate", numarul controalelor din domeniul preturilor de transfer efectuate de ANAF crescand exponential, odata cu publicarea, in februarie 2004, unui ordin de reglementare a continutului dosarului pentru documentarea preturilor de transfer.
KPMG aminteste de perioada lunga, cuprinsa intre 12 si 18 luni, in care poate fi accesat un Acord de Preturi in Avans (APA) si de implicatiile rezultate din aceste transferuri, acordul incheindu-se inaintea desfasurarii tranzactiilor.
"Teoretic, un APA poate fi utilizat numai pentru tranzactii viitoare. Daca autoritatile fiscale ar interpreta prevederile curente intr-un mod agresiv, acestea ar putea considera ca un APA ar putea fi folosit numai pentru operatiunile care se efectueaza dupa ce acest acord a fost emis. Acestea ar putea fi considerate drept motivele principale ale interesului scazut manifestat pana acum de catre contribuabilii romani in vederea aplicarii pentru un astfel de acord", se mentioneaza in comunicat.
Ca urmare a scaderii profiturilor multor companii multinationale si veniturile fiscale in scadere datorate crizei financiare, Niculae Done, Partner, Servicii Fiscale la KPMG Romania, se asteapta la o intensificare a contoralelor din partea autoritatilor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani